Истории от фермите

Гайо Шоколад – вълшебната работилница

Запознахме се с „Гайо Шоколад” на Bloom Bazar в betahaus Sofia и не ни трябваше много, за да се очароваме от това, което правят – истински шоколад със 70 и повече процента съдържание на какао, което те грижливо приготвят в своята работилница в Пловдив. Първоначалната ни вкусова симпатия растеше с всяко едно разтапящо се блокче шоколад, защото сетивата ни се запознаваха с истинския вкус на ванилия от Мадагаскар, със суровата тръстикова захар и различните какаови сортове, които сами по себе си са своеобразно приключение за небцето.

Освен с шоколада, който е достатъчен да харесаме безрезервно работилницата, „Гайо Шоколад” ни спечелиха и с вижданията си за това, как да се изгради устойчив бизнес с мисъл за околната среда и обществото. Помолихме Мария и Венсан да разкажат малко повече за себе си, за да се запознаете и вие с тези магьосници, които от зрънце какао създават истински шоколад.

гайо шоколад

farmhopping: Здравейте, вашата история прилича на приказен филм с дъх на какао и много любов. Бихте ли ни разказали как започва тя?

Мария: През 2005 г. имахме възможността да посетим семейна плантация за какао във Венецуела. За нас беше истинско откритие срещата с процеса на отглеждане на какаото и изработването на шоколад директно от какаовите зърна. Никога не бяхме опитвали подобен вкус!

Венсан: Срещата на място с хората, които се грижат за какаовите дървета, тяхното отношение и тревогата по отношение на всичко, което се случва в шоколадовия бизнес, провокираха размисъл, желание да се запознаем отблизо с шоколада, такъв, какъвто не сме го познавали никога.

гайо шоколадfarmhopping: От това, което разказвате за шоколада и какаото в блога ви, човек остава с впечатлението, че и двамата произхождате от стари занаятчийски родове, които поколения наред са създавали шоколад. Винаги ли сте се занимавали с това?

Мария: Честно казано, моето семейство не е сладкарско. Единствено дядо ми е имал сладкарница преди много години. Но след като национализират обекта, е нямал повече възможност да работи този занаят. Той ми е разказвал обаче за това как е пътувал до пристанището в Бургас, където са чакали големи кораби, пълни с блокове шоколад.

Венсан: И двамата се занимавахме със съвсем различни неща: аз съм тон-инженер, а Мария работеше в администрация. Никога не сме си помисляли преди това, че един ден ще имаме подобна страст. Сега, когато създадохме “Гайо Шоколад”, осъзнаваме колко е важно предизвикателството, новите открития, които ни карат да преоткриваме себе си.

гайо шоколадfarmhopping: Шоколадът, който вие създавате, зрее седмици преди да бъде излят във форми. Също така ползвате класически технологии за извличане на какаовата маса, а опаковането е ръчно. В ерата на „бързата храна” не мислите ли, че  вашето начинание изглежда романтично?

Мария: Истинският шоколад, така както всяка истинска храна, не се приготвя в лаборатория. Нашето желание беше да създадем пълноценен продукт, да споделим с хората около нас много истини за шоколада, за какаото, за това как 99% от шоколада в света се прави с какао, отгледано от деца-роби. Убедени сме, че е необходима промяна и че малките стъпки на всеки един от нас са важни за нейното случване.

Венсан: Мисля, че все повече хора осъзнават отрицателните страни на забързаното консуматорско общество и не се притесняват да следват убежденията и мечтите си.

гайо шоколадfarmhopping: Изработката на шоколад във вашата работилница е на практика безотпадна – дори смлените обвивки на какаовите зърна се превръщат в ароматен чай, а чувалите от какаото в чанти. Смятате ли, че устойчивото развитие е важен аспект от живота на съвременните производители?

Мария: Да, според нас един от огромните проблеми днес в цял свят това са отпадъците, най-вече трудно разградимите, разбира се. Амбицията ни да изградим безотпадно производство ни накара да събудим въображението си и да създадем суровини за други продукти.

Венсан: За нас утстойчивото развитие е единственият път днес. Това е начинът да осигурим бъдеще за следващите поколения и да запазим живота тук.

гайо шоколадfarmhopping: Освен истински шоколад, вие създавате и много други истински моменти, като идеята за съвместен коледен шоколад с децата от дома за деца „Олга Скобелева”. Шоколадова изненада за дама, описана от ваш посетител по случай 8-ми март. Може ли да се каже, че шоколадът е подслаждащото парченце в работилицата за сбъдване на мечти и създаване на усмивки?

Мария: Желанието ни е това, което правим, да доставя не само вкусова наслада, но и да накара хората около нас да не се страхуват да следват мечтите си. “Гайо Шоколад” е послание за непрестранно преоткриване на хубавите моменти и търсене на нови хоризонти.

Венсан: Участието в подобни социални проекти, като този с децата от дома “Олга Скобелева” в Пловдив ни показа колко е важно връзката между бизнеса и обществото да бъде здрава. Огромно е удовлетворението, когато нашата дейност доставя усмивки и свързва хора около прекрасни каузи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *