имение обичковци
Истории от фермите

Имение „Обичковци” – с обич за всичко

„С обич за всичко” – това е мотото на имение „Обичковци”. Толкова кратко, но събира в себе си целия смисъл и идея, които са заложили собствениците. А те са Жоро и Даниела – хора, отворени към нови начинания, които умеят да живеят в синхрон с природата.

имение обичковци
Image by Estate Obichkovtsi
Имение „Обичковци” се намира в местността Горен Крупец, Белоградчик. Отглеждат изцяло натурални продукти, като лимец, камут, спелта, ръж и овошки. Произвеждат зеленчуци, плодове, яйца, мед, събират диви плодове, билки, гъби, правят плодови и зеленчукови продукти с дълъг срок на трайност – сушени и стерилизирани. Всички вкусни продукти се прозивеждат без добавяне на химикали и изкуствени торове. Стремят се да отглеждат  само традиционни сортове и да използват традиционни методи за отглеждане и запазване на зеленчуци и плодове.
Целта, която са си поставили от имението, е то да бъде място за обич. И то е! Един страхотен пример как може да се живее природосъобразно, екологично, без да се вреди на природата. При Жоро и Даниела може да намерите не само вкусни и чисти продукти, но и полезни уроци и съвети как сами да сте еко полезни за себе си и за обществото. С други думи – това място е общност на всичко, както казва Даниела.
  
В имение „Обичковци” няма да намерите къща за гости.  Ако имате желание да ги посетите, ще откриете малка спретната каравана с 4 места, където да отпочинете. Освен това има място за палатки, външна баня с бойлер на дърва, течаща вода, кладенец, езерце, извор наблизо, вятърен генератор и панели за ток и топла вода, лесен достъп, вълшебна панорама. Ястията, които ще опитате, са предимно вегетариански и незабравимо вкусни. С две думи това е място, където да се отдадете на почивка и чист въздух, място, където сте винаги добре дошли!

имение обичковци
Image by Estate Obichkovtsi

Ако се интересувате от нестандартно строителство, много ще ви харесат курсовете по:

  • строителство с естествени материали
  • проектиране на природосъобразни жилища
  • стопански постройки

Също така може да се организира:

  • разходка до Белоградчишките скали
  • излети в планината с демонстрация по оцеляван
  • доброволчески програми и демонстрации по стрелба с лък
  • излети по реката с риболов.
Без съмнение, имение „Обичковци” е място, създадено с любов. Предразполага към красиви мисли, спиращи дъха гледки, опознаване на природата и буквално сливане в едно цяло с нея! Жоро и Даниела са нагледен пример как може да се живее здравословно и природосъобразно, без това да променя нормалният ритъм на живот. Можем да вземем пример от тях и да започнем да се отнасяме с любов към всичко! Нека започнем от чистите продукти и малко уроци по еко строителство.
Автор: Елена Иванова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *