Как се прави?, Направи си сам, Рецепти

Великденски яйца – мисия натурално боядисване

Tази година Великден може да е по-натурален от преди и да спестим на организма си вредните бои, които се продават в магазините. Ако имаш малко останали плодове и зеленчуци, които смяташ да изхвърлиш – недей! Знаеш ли, че съществува начин да боядисваш яйцата за трапезата с естествени продукти? Сигурно си чувал за люспи от лук, но има и още много други, които ние ще ти представим малко по-долу. Важно е да се отбележи, че трябва да използваш чисто бели яйца, тъй като получените цветове са бледи и не се открояват добре върху бежави, но пък за сметка на това по-важното в случая е, че техният блясък е натурален.

Как да украсим яйцата красиво и натурално?

  • Люспи от лук – за жълто

Source: zdravnitza.com

Класически бабин метод – цветът, който се получава е жълт. Свaри яйцата заедно с люспите, като добавиш 1 с.л оцет.

  • Цвекло и червен лук – за червено

Source: agronovinite.com

Нарежи две средно големи глави цвекло или лук и ги свари в 1,5л за 1 час. След това остави да се охлади за 5-10 минути и потопи сварените яйца в отварата заедно с 1 чаена лъжица сол и 3чаени лъжици оцет. Остави ги да престоят 1 час.

  • Листа от спанак – за зелено

Source: bb-team.org

Свари 1 кг спанак в 2 литра вода, докато водате позеленее. След това отстрани спанака, добави 3 с.л оцет и потопи яйцата за 30 минути.

Source: worldcommunitycookbook.org
  • Червено зеле – за небесно синьо

Вземи една средно голяма зелка и я нарежи. Залей я с 2л. вода, добави 3 с.л оцет и 1ч.л сол и вари около 30 мин. Накисни предварително сварените яйца в готовата боя за 20-30 мин.

  • Червено вино – за тъмно синьо

Source: framar.bg

Свари яйцата с червеното вино и вода, съотношение 1:1. Прибави отново 3 с.л оцет и 1 ч.л сол.  Вари докато яйцата станат готови и до постигане на желания цвят.

Source: zdrave.bg
  • Боровинки – за лилаво 

Намачкай 250 гр боровинки с 1 с.л оцет. Остави сварените яйца да престоят в кашата за 30 минути.

Имаш ли любими методи за боядисване на яйцата?  Може да ги споделиш с нас и ние ще ги публикуваме в нашата страница, за да им се радват и други хора!

Автор: Елена Иванова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *