Как се прави?, Направи си сам, Рецепти

Натурално украсяване на великденски яйца

Великден е един от най-хубавите празници през годината. Причините за това са много. Една от тях (за мен най-сериозната), е боядисването на великденски яйца. Спомням как като малка нямах търпение да се омажа в разноцветни бои и да сътворя истинско произведение на изкуството и хаос в кухнята. Е, цветовете ми се виждаха малко ограничени, особено в сравнение с комплекта пастели, но за сметка на това пък ентусиазмът и желанието ми бяха винаги в изобилие.

И ако искаш да направиш уникални и весели яйца тази година, ние ти предлагаме няколко бързи и лесни декорации, с които кошничката с яйца да бъде истински шедьовър на масата:

1.  Коприна

натурално украсяване на великденски яйца
Source: http://www.marthastewart.com

Това е един интересен и малко познат метод, който дава страхотни резултати пък и е много добро извинение да се отървеш от онези дразнещ вратовртъзки или стари копринени шалове. Като алтернатива можеш да обиколиш магазините за втора ръка и да се снабдиш с няколко красиви десена.Тук стила не е решаващ. Колкото по-шарено, толкова по-добре! За да се получи е задължително обаче платът да е 100 % коприна.

Как се прави:

  • Нарежи коприната в квадрат (или парче) достатъчно голямо, за да обгърне яйце.
  • Увий суровото яйце с парче коприна, като се увериш,  че отпечатаната страна на материала е с лице към яйцето.
  • Постави увитото в коприна яйце, в парче бял чаршаф, калъфка за възглавница, или стара покривка и завържи.
  • Сложи яйцата да се варят като във водата добавиш три супени лъжици бял оцет.
  • След като водата заври, намали котлона и остави да къкри за още околко 20-30 минути.
  • Извади яйцата едно по едно и развържи парцалчетата внимателно. За блестящи яйца, намажи с олио.

натурално украсяване на великденски яйца
Source: http://3.bp.blogspot.com/

2. Декориране с листа от магданоз, копър, детелина и др.

Трябва ти марля и конец. Сложи листото върху марлята и положи отгоре внимателно подсушеното яйце. Увий плътно и завържи с конец. Потопи в боята и след 5 минути извади. Внимателно отстрани листото, което вече ще се е отбелязало върху боядисаното яйце и воала! Твоето яйце е вече готово.

натурално украсяване на великденски яйца
Source: http://www.bhg.com/

3. Текстурен плат

Докато сме все още на текстилна вълна, продължавам с още един страхотен метод за боядисване.

Опаковай великденското си яйце в текстурирания плат преди да го боядисаш. За да създадеш този ефект, използвай материи като дантела, тензух и мрежи. Увий яйцето плътно в квадрат от избрания от теб плат. Завържи с ластик. След това потопи яйцето в боя и остави известно време. Резулатът е сложен дизайн, който изглежда като ръчно боядисване.

натурално украсяване на великденски яйца
Source: http://www.craftydeas.com/

4. Декорация със салфетки

Предполагам си чувал за декупаж и невероятните красоти, които се получават от този лесен и доста впечатляващ начин за декорация. Сега можеш да го използваш и за украсата на твоите великденски яйца. Избери си красиви салфетки, от които можеш да изрежеш мотиви. Разбий един жълтък и го ползвай като лепило. Така когато се стегне жълтъкът, ще получиш красиви и уникални яйца!

Съществуват много начини за декориране на великденски яйца – от боядисване с люспи от лук до украсяване с декорираща глина. Тук всеки може да пусне въображението си на воля и да твори без ограничения.

А ти как ще украсиш яйцата тази година?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *