Сезонни богатства, Храна за размисъл

5 причини да се храним със сезонни плодове и зеленчуци

От време на време на всеки му се прияжда нещо, което по принцип не e характерно за конкретния сезон. Като череши и ягоди например по Коледа, домати и краставици на Нова Година… Всъщност май основно през зимата ни се прияждат пролетно-летните свежи, напечени от слънцето плодове и зеленчуци. Може би защото ни е студено и искаме да се доближим до лятото?

Залужава ли си нетърпеливостта ни да ядем ягоди през декември и защо е по-добре да изчакаме да стане лято? Най-вече защото колкото по-близо до ритъма на природата настроим собствения си ритъм, толкова по-добре за нас всички.

салата, зелена салата, цитрусов дресинг

Обсъждали сме го и преди, както и много други освен нас, но нека преговорим:

Защо трябва да се храним със сезонни плодове и зеленчуци?

По-полезни са за планетата

Голяма част от зеленчуците, които не са в сезона си в България, обикновено се транспортират от други държави или пък са отглеждани в оранжерии. Така се увеличават емисиите на вредни газове и се замърсява атмосферата.

По-полезни са за нас

Зеленчуците, които не са в сезона си и се транспортират от далеч, се берат, без да са съвсем узрели, за да не започнат да гният по пътя, а освен това се пръскат с какво-ли-не, за да издържат по-дълго. Тъй като не успяват да узреят толкова добре, колкото събратята си на клона, те губят много от витамините и хранителните си вещества.

По-вкусни са

Просто сравнете един летен сочен, ароматен и ярко червен домат с „пластмасовите“, които се продават през зимата. Няма какво повече да се каже.

По-евтини са

Първо, защото не се транспортират от далеч и второ защото ги има в изобилие, съответно търсенето е голямо и цените падат.

Отразяват се добре на съвестта ви, защото купувайки ги, подкрепяте малките български производители

Сега е времето на повечето освежаващи плодове и зеленчуци, без които в България не можем. Тиквички, коприва, лапад, киселец, зелени билки и подправки, череши и малини – всяко едно от тези неща ще направи ястието ви по-здравословно и по-вкусно – поръчайте ги сега директно от малките производители.

2 responses to “5 причини да се храним със сезонни плодове и зеленчуци

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *