най полезните плодове и зеленчуци
Лято, Сезонни богатства, Храна за размисъл

Най-полезните летни плодове и зеленчуци

Сезонните дарове на природата имат не едно голямо предимство – те са в пъти по-ароматни и вкусни, а изобилието от слънце и плодородната почва ги е заредило на максимум с полезни вещества. Всъщност нивото на витамини и антиоксиданти в тях може да е няколко пъти по-високо, в сравнение със същите плодове и зеленчуци извън сезон.

Сега е моментът да заредите тялото с всичко необходимо – а природата се е погрижила това да става не само лесно, но и изключително вкусно. Богатата продукция и огромният избор, който имаме в топлите месеци, е истински благодат – възползвайте се! Подбрахме и най-полезните плодове и зеленчуци, налични през лятото, и добавихме съвети как да изберете най-добрите екземпляри сред тях.

Най-полезните летни плодове и зеленчуци

Най-полезните летни плодове и зеленчуци

Червени плодове

Ягоди, боровинки, малини, къпини – всичко, което има червен до тъмно ливав цвят. Заради високото ниво на витамин С, антиоксиданти и антоцианини, но и защото са изключително богати на фибри. Най-добре, ако е възможно, да ги консумирате същия ден, в който да брани – избирайте плодове, който изгледат сочни, с ярко наситен цвят и ненаранена суха повърхност.

Най-полезните летни плодове и зеленчуци

Чесън

Отличен източник на фитонутриенти и минерали, с изключително високо съдържание на калий, желязо, калций, магнезий, манган и цинк, както и на витамин В и С. Избирайте глави, които са твърди и имат лек лют аромат, с ненарушена обвивка и цвят, вариращ между чисто бяло до леко лилаво. Ако често пропускате чесъна заради ефекта, който оставя върху дъха ви, по-добре недейте – въоръжете се с ментови бонбони и яжте смело, дъхът се оправя, а ползите му върху здравето са без прецедент!

Най-полезните летни плодове и зеленчуци

Грах

Няма нищо по-вкусно от пресен грах, и ако не се опитвали – наистина сте пропуснали! Толкова е сладък, а освен това е пълен с фолиева киселина и витамини К и D. Избирайте шушулки, които са пълни, но не са огромни, и имат ярко зелен цвят. Кожата трябва да е свежа, не набръчкана, и избягвайте тези, които имат бели петна или съсухрени краища.

Най-полезните летни плодове и зеленчуци

Праскови

Сочни и сладки, никой друг плод не задоволява сетивата така, както прасковите през лятото. Но освен това, те са и особено богати на антиоксиданти и минерали като калий, флуорид и желязо. Различните сортове зреят по различен начин, но като цял търсим праскови с ярък жълто-оранжев цвят, стегната и еластична при натиск кожа, и силен, но не прекалено сладък аромат, което може да е знак, че плодът е презрял.

Най-полезните летни плодове и зеленчуци

Домати

Отличен източник на витамин С, но особено ценени заради съдържанието им на мощния антиоксидант ликопен, който предпазва кожата от стареене и неутрализира свободните радикали, като ни защитава от рак и сърдечно-съдови заболявания. Избирайте твърди домати, които обаче поддават леко при натиск, без жълти петна около дръжката, с ненаранена повърхност и с наситен цвят.
Най-полезните летни плодове и зеленчуци

Диня

Подобно на домата, червеният цвят на динята е знак за високото съдържание на ликопен, както и на много витамини (особено А, С, В6) и минерали (калий и магнезий). Знаете теста с почукването на динята, за да разберем дали е узряла – очакваме да чуем дълбок, кух звук, и докато я държим, внимаваме и за теглото – голяма или по-малка, динята трябва да се усеща тежка, знак, че е сочна отвътре. Най-полезните летни плодове и зеленчуци

Царевица

Дали ще я хвърлим на барбекюто до пържолите, или ще я сварим в търсене на вкус, който ни връща в детството, сега е моментът да се преситим на сладка, току-що узряла млечна царевица. Освен това ще заредим организма и с голямо количество магнезий, желязо и витамин В6. Най-добре да я консумираме същия ден, в който е брана, защото захарите бързо се трансформират в скорбяла. За да разберер дали царевицата е узряла, търсим листа със свеж цвят, не да са съсухрени, твърд кочан и жълто-кафява на цвят коса.
Най-полезните летни плодове и зеленчуци

Броколи

Богати на витамини С, В и К, бета-каротин, фолиева киселина и минерали, броколите освен това съдържат сулфорафан, вещество, което има голям потенциал в превенцията и борбата с рака. Търсим глави, които са твърди и стегнати, с тъмно зелен цвят, който избледнява леко надолу по стъблото.

Най-полезните летни плодове и зеленчуци

Краставици

Богати на калий, натрий, фосфор и витамин К, и с особено високо съдържание на вода, няма по-подходящ избор за летните дни. Избираме краставици с твърда, стегната кожа, която не поддава на натиск, и свеж аромат.

Разгледайте всички налични сезонни продукти и поръчайте директно от малките производители тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *