хранене през лятото, горещини
Лято, Сезонни богатства, Храна за размисъл

Храни, които ни помагат да се справим с горещините

Лятото е тук, и тепърва ни предстоят още много горещини. Да ни е хладно става от все по-голямо значение, но не е нужно да разчитаме само на климатика. Това, какво ядем, всъщност може да е от голямо значение как се чувстваме в топлите дни. Вижте и кои са храните, които ни помагат да се справим по-леко с горещините.

Храни, които ни помагат да се справим с горещинитеЯжте леко

Най-вероятно лятото не ви се ядат същите тежки храни, които предпочитате през по-студеното време. Слушайте тялото си – то най-добре знае от какво има нужда, а да се придържате към по-леки храни и по-малки порции ще ви помогне да се справите по-леко с горещините.

След като се нахраним, термичният ефект от храната започва да работи, като температурата на тялото ни се покачва, докато храносмиламе – а колкото по-богато и голямо е ястието, толкова по-голям е този ефект. И по-добре пропуснете лютивото – каспацинът, който се съдържа в лютите чушки, също повишава температурата на тялото и ви кара да се потите.

Храни, които ни помагат да се справим с горещините

Замразявайте

Нещо ледено студено е всичко, което ни трябва за освежаване в горещ ден. Но сладоледът и ледените плодови сокове не са толкова добра идея, като се замислиш за изкуствените съставки и допълнителната порция калории. Вместо това замразете любимите си плодове (а защо не и зеленчуци?), и се обръщайте към тях, когато имате нужда от нещо разхлаждащо.

Още по-добре, пригответе си домашно замразено кисело мляко – разбъркайте го добре в блендер с любимите плодове (ягоди, боровинки, малини, каквото ви е по вкуса; може да добавите и лъжица-две мед за сладост) и го оставете в камерата да стегне.

Храни, които ни помагат да се справим с горещинитеВодата като храна

Знаете ли, че 20-30 процента от течностите, които поемате, трябва да бъдат от храни с високо съдържание на вода? За щастие лятото изобилства от плодове и зеленчуци, в които водата може да достигне до 85% – заложете на диня, ягоди, малини, грейпфрут, краставици, броколи и моркови.

Храни, които ни помагат да се справим с горещинитеРазхладете кожата

Докато приготвяте предпочитания от всички през лятото таратор, отделете малко и за външна употреба – направете си разхлаждаща маска за лицето. Разбъркайте пасирана краставица и кисело мляко и нанесете на лицето и шията, като избягвате областта около очите. Оставете маската за 10-15 минути, след което почистете с влажна кърпа. Завършете, като изплакнете обилно със студена вода. Няма как да не се почувствате свежо – като краставичка!

Храни, които ни помагат да се справим с горещинитеЛято по китайски

Според традиционната китайска медицина храната може да има изстудяващи или затоплящи качества, които влияят не само върху температурата, но и върху типа енергия, циркулираща в тялото. Яденето на правилните храни съответно може да подпомогне баланса на студената и топла енергия – сред тези с изстудяващ ефект са банани, миди, раци, диня, краставици, яйчен белтък, стриди, круши, мента, репички, ягоди, мандарини, кисело мляко, броколи, карфиол, тиквички, царевица, домати, ананас. Все неща, в изобилие и в перфектна хармония с лятото.

Поръчайте пресни плодове и зеленчуци директно от малките производители тук и заредете тялото с полезни вещества и енергия. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *