цветно хранене
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Какво е цветно хранене и защо е полезно

Знаете ли, че може да си набавите всичко, от което тялото ви има нужда, просто с една чиния, пълна с всички цветове на дъгата? Природата е намерила доста умен начин да ни помогне, като оцвети полезните вещества в различните продукти по различен начин.

Сега е сезонът да заредите максимално тялото (и хладилника) с пресни плодове и зеленчуци от всички цветови нюанси, и да извлечете оптималните ползи от лятото и неговата благодат. Вижте и за какво точно са полезни различните цветове на плодовете и зеленчуците.

Цветно хранене и защо е полезно

Синьо, тъмно червено и лилаво

Богати на антоцианини (фитохимикали, които намаляват възпалителните процеси и намаляват риска от рак и сърдечни болести) и проантоцианини (антиоксиданти, които поддържат сърцето здраво и подпомагат функционирането на мозъка).

Списък за пазар: боровинки, къпини, патладжани, сливи, червено грозде, репички, ягоди, малини, цвекло. Цветно хранене и защо е полезно

Зелено

Кръстоцветните зеленчуци осигуряват вещества, наречени индоли и изотиоцианати, които могат да предпазят от рак, като засилват производството на ензими, които прочистват токсините от тялото.

Списък за пазар: броколи, брюкселско зеле, карфиол, зелено зеле, кейл.

Цветно хранене и защо е полезноЖълто/зелено

Жълтите и зеленолистните зеленчуци са отлични източници на лутеин и зеаксантин, фитохимикали, които се грижат за очите и ги предпазват от възрастови дегенерации. Освен това са богати на бета каротин, който повишава имунната система и предпазва клетките от стареене.

Списък за пазар: артишок, царевица, марули и салати, тиквички, рукoла, жълт и зелен фасул.

Цветно хранене и защо е полезноОранжево

Алфа и бета каротинът, които правят морковите и тиквата толкова ярко оранжеви, в тялото се превръщат в активна форма на витамин А, който ще поддържа очите, костите и имунната система здрави. Същите фитохимикали работят и като антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, предизвикващи болести.

Списък за пазар: кайсии, пъпеши, моркови, манго, праскови, портокали, папая, тиква, мандарини.

Цветно хранене и защо е полезноЧервено

Червеният цвят идва от фитохимикала ликопен, който може да предпази от рак на простатата и гърдата, и е мощен антиоксидант, който спира свободните радикали в кръвта и тъканите.

Списък за пазар: червени чушки, домати, диня, грейпфрут.

Как да си спретнете най-полезната цветна чиния? Вижте тук кои плодове и зеленчуци предлагат в момента малките производители и поръчайте чиста храна. 

3 responses to “Какво е цветно хранене и защо е полезно

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *