здрава кожа, красива кожа, храни за здрава кожа, храни за красива кожа
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Най-добрите храни за здрава и красива кожа

Лято е – почти сме забравили за дрехите! Кожата ни е възможно най-открита и сега е моментът, в който най-много искаме тя да е младолика, стегната, блестяща от здраве. Колкото и да ни обещават чудеса рекламите обаче, ключът към перфектната кожа ще открием не толкова в аптеката или магазина за козметика, а в чинията ни.

Да, гените и начинът на живот (като пушене, пиене и излагане на слънце) също оказват влияние върху състоянието на кожата ни, но от не по-малко значение е начинът, по който се храним. Така че ако искате да изчистите кожата от акне и черни точки, да предотвратите преждевременното остаряване или просто да я подхраните и предпазите от слънцето, преди всичко останало помислете за храната, която приемате.

Ето и кои са най-добрите храни, които се грижат за здравето и красотата на кожата.

Най-добрите храни за здрава и красива кожаЗа чиста кожа без черни точки и омазмяване

Моркови: високото съдържание на витамин А в морковите предотвратява свръхпроизводството на клетки в повърхностния слой на кожата. Което ще рече и по-малко количество мъртви клетки, които да запушват порите.

Най-добрите храни за здрава и красива кожаЗа гладка кожа без бръчки

Чушки: изключително високото съдържание на витамин С в сладките чушки (без значение жълти, зелени или червени) стимулира производството на колаген, който спомага за изглаждането на бръчките.

Ленено семе: наличните в лененото семе омега-3 мастни киселини заличават фините линии, намаляват зачервяването и раздразнението, както и спомагат за по-добрата хидратация на кожата.

Най-добрите храни за здрава и красива кожаЗа стегната кожа

Морска храна: тайната тук е селенът, който помага да се съхрани еластанът – протеин, който поддържа кожата стегната и еластична. С най-богато съдържание са стридите, мидите, октопода, раците, рибата тон и скумрията.

Най-добрите храни за здрава и красива кожаЗа защита срещу слънцето

Натурален шоколад: антиоксидантите в тъмния шоколад правят кожата по-издръжлива срещу UV лъчите, и същевременно намаляват грапавостта и подобряват текстурата й.

Бадеми: съдържащият в ядките витамин Е помага на кожата да се предпази от вредното влияние на слънцето, като се бори със свободните радикали.

Домати: ликопенът, който прави доматите червени, също ни пази от слънцето.

Поръчайте пресни продукти, директно от малките производители тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *