вино за лятото, сангрия
Напитки, Рецепти

Най-добрите вина за лятото (+ перфектната рецепта за сангрия)

Слънчеви дни и топли вечери, морски въздух, барбекю на открито… единственото, което липсва в картинката, е чаша хубаво вино. А някои вина са просто създадени за лятото! Това, което търсим, е най-вече лек, остър и свеж вкус – а ето и някои от нашите предпочитания (да не кажем и пристрастия).

Най-добрите вина за лятото и перфектната рецепта за сангрия

Определено любимото ни вино за топлото време е този Совиньон Блан & Шардоне, реколта 2013 на вила Терес. Не прекалено сладко, с добре балансиран цитросов вкус, може да се консумира силно изстудено или съвсем леко, без това да повлияе на вкуса му.

Riverside Мускат Отонел 2015 е другия очевиден избор за лятото – пивко, свежо и ефирно, с лек аромат на цитрус и плодови нюанси. Перфектната компания за риба, морски дарове и бели меса.

И разбира се, няма как да пропуснем любимото розе – със лекия и свеж плодов вкус, за предпочитане върху лед и край басейна. Препоръчваме ви да опитате Розе Мерло, реколта 2013 на Вила Терес, с невероятен аромат на горски ягоди, или Middle Forest Розе 2017 на Изба Манастира с нюанси на ягоди и нар.

Най-добрите вина за лятото и перфектната рецепта за сангрия

Лятото обаче съвсем не причина да забравим за червените вина – взимаме пример от французите и ги консумираме леко охладено. Или още по-добре, следваме практиките на испанците и си правим огромна кана сангрия!

Перфектната рецепта за сангрия 

Продукти:

1 бутилка червено вино
1 портокал
2 ябълки
½ ч.ч. ром или бренди
½ ч.ч. портокалов сок
1 ч.ч. сода
3 с.л. захар или мед

Разбъркваме добре всички продукти без содата в голяма кана и оставяме в хладилника за 2 часа, така че ароматите да се смесят. Преди да сервираме, добавяме содата, няколко парчета портокал, нарязан на кръгчета, и няколко бучки лед.

Наздраве!

Поръчайте хубаво вино и подходящи за него мезета директно от малките производители тук. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *