тученица
Сезонни богатства, Храна за размисъл

Тученица: Яде ли се или не

Не само, че се яде, ами е и толкова полезна, че е учудващо как досега сме я пренебрегвали! Макар че от мнозина тученицата (лат. Portulaca oleracea) се смята за плевел, всъщност е ядливо и много полезно растение. Култивацията й е започнала в миналото в Индия и Персия, впоследствие се е разпространила по целия свят, а днес, след дълъг период на пренебрегване, хранителните й ползи я правят все по-търсен продукт.

У нас тученицата се среща често, ще я познаете по плътните, месести тъмнозелени листа във формата на розетка. Семената й са толкова мощни, че могат да се съхранят в почвата до 40 години, а самото растение е без особени претенции към почва и климат. Малко растения могат да се похвалят с подобна сила и издръжливост, а по подобен начин тученицата действа и на тялото ни при консумация.
Тученица
Тученицата има повече омега-3 мастни киселини от което и да било друго зелено растение (300-400 мг в 100 г). Особено богато е съдържанието на витамин Е (12.2 мг в 100 г, 81% от препоръчителната дневна доза) – мощен антиоксидант, който се грижи за репродуктивното здраве, подобрява циркулацията на кръвта, и е необходим за усвояването на другите витамини. Що се отнася до тях, тученицата осигурява още и витамин А (1320 IU/100 г, 44% от дневната доза) и витамин С (21 мг/100 г, 25% от дневната доза).

Като бонус получаваме още витамини от група В, както и минерали като калций, магнезий, манган, желязо, калий.
Гръцка салата с тученица
С всички тези полезни свойства направо е странно как така тученицата не е по-популярна. Начините й за консумиране са както всички останали зелени растения – идеална е за салата, задушено или готвено. Използват се листата и младите по-тънки стъбла. В Гърция например е много популярна салата с тученица, фета сирене, домати, лук, чесън, риган и зехтин, в Турция я готвят подобно на спанак, а в Португалия я използват в супи. Разбира се, може да добавите шепа тученица и към зеленото смути.

Био тученица можете да поръчате от Био ферма Софина.

2 responses to “Тученица: Яде ли се или не

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *