забулени яйца, забулено яйце, поширани яйца
Постни, Рецепти

Как да приготвите перфектните забулени яйца

Ярко жълт, разтичащ се жълтък върху препечена филийка от пълнозърнест хляб изглежда толкова изкусителна закуска – а освен това, оказва се, е и най-здравословният начин за консумация на яйца. Но въпреки това забулените яйца за мнозина от нас звучат като нещо почти от сферата на висшата кулинария.

Всъщност, не е никак сложно, и има само две основни правила, които трябва да спазваме – използвайте винаги възможно най-пресни яйца и дръжте водата, в която ги приготвяте, на ръба на завирането.

Как да приготвите перфектните забулени яйца

Какво ви трябва:

Голяма широка тенджера или дълбок тиган (диаметър 25-30 см)
Решетъчна лъжица
Оцет или пресен лимонов сок
Кухненско хартиено руло

Напълнете съда с вода (5 ½ ч.ч. за 30 см съд или 3 ½ ч.ч. за 25 см съд). Добавете по 1 ч.л. оцет или лимонов сок за всяка чаша вода, киселинността спомага за по-бързото стягане на белтъците. Загрейте водата до 85-87℃, докато на дъното на съда започнат да се образуват малки балончета, но водата все още не е завряла. Поддържайте температурата през цялото време на готвене (кухненски термометър ще е от полза).

Разбъркайте с решетъчната лъжица, за да отделите балончетата от дъното. Внимателно, за да не нараните жълтъка, счупете едно яйце в купичка. Изсипете го от ниско във водата, като слагате не повече от три яйца за съд с 30 см диаметър. Веднага след това с помощта на решетъчната лъжица съберете краищата на белтъка към яйцето.

Оставете го, без да го пипате, за около 4-4 ½ минути, като внимавате температурата на водата да остане непроменена. Извадете яйцето от водата с лъжицата. Прехвърлете върху хартия да се отцеди и внимателно оформете краищата на яйцето, ако е нужно.

Винаги пресни яйца може да поръчате директно от малките производители тук. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *