вода, колко вода на ден
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Колко вода трябва да пием на ден

Всички сме го чували – на ден трябва да пием осем чаши вода. Само че за мнозина от нас това си е направо мисия невъзможна – а както се оказва, доста голяма част от диетолозите всъщност смятат, че подобно количество не е и необходимо.

Да, водата е жизненонеобходима на организма, и освен да съществуваме, ни помага да мислим ясно и бързо, а освен това и изхвърля вредните токсини от тялото.

Но истината е, че в нормално състояние стомахът е голям колкото юмрук, така че двата литра вода може да се окажат твърде много като количество – особено ако нямате навика да пиете по няколко глътки непрекъснато, и се опитате да наваксате с няколко чаши наведнъж. Да не говорим, че по този начин натоварвате излишно бъбреците, а заедно с токсините се изхвърлят и полезни вещества, които организмът не е имал време да абсорбира от храната.

За правилната хидратация на тялото, освен само на чиста вода, е добре да заложите и на храни с високо съдържание на вода – каквито са краставиците, динята, ягодите, например, както и на билкови чайове и супи.

Поставете си за цел и да развиете навика да пиете малки глътки през целия ден – за целта дръжте бутилка вода винаги близо до вас. Разбира се, в случай че пиете алкохол и прекалено много кафе, които силно дехидратират тялото, е важно след всяка напитка да следва чаша вода, за да избегнете негативните последствия.

По-голямо количество вода трябва да приемате и при активно натоварване и потене на тялото, но имайте предвид и че според едно изследване на Медицинския Университет в Абърдийн парче диня или краставица може да хидратира тялото два пъти по-ефективно след тежка тренировка. Това е така, защото плодовете и зеленчуците, освен много вода, съдържат и естествени захари, аминокиселини, минерали, соли и витамини – естествена електролитна напитка, която да зареди тялото и да подпомогне бързото му възстановяване.

Кои са плодовете и зеленчуците с най-високо съдържание на вода

Плодове: диня и ягоди (92%), грейпфрут (91%), пъпеш (90%), праскови (88%), ананас, портокал и малини (87%), кайсии (86%), боровинки и сини сливи (85%), ябълки и круши (84%), череши и грозде (81%), банани (74%).

Зеленчуци: краставици и маруля (96%), тиквички и репички (95%), домати (94%), карфиол, патладжан, червено зеле, чушки и спанак (92%), броколи (91%), моркови (87%), зелен грах и картофи (79%).

 

Поръчай пресни плодове и зеленчуци директно от малките производители и си набави всичко необходимо за тялото!

 

2 responses to “Колко вода трябва да пием на ден

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *