Картофи, моркови и царевица: защо да ядете по-често от тях
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Картофи, моркови и царевица: защо да ядете по-често от тях

Дълги години ни беше натяквано, че картофите ни правят дебели, морковите са пълни със захар, а царевицата има само празни въглехидрати, така че сме си по-добре без тях. Всъщност лошото име на тези иначе полезни зеленчуци идва с манията по нисковъглехидратното хранене – което, както всички други масови тендеции, остана назад във времето.

Днес е време да преосмислим отношението си и мястото на тези три зеленчука на трапезата ни – не само защото са вкусни, но и защото са пълни с витамини, минерали и фитохимикали, които не искаме да пропуснем.Картофи, моркови и царевица: защо да ядете по-често от тях

Картофи

Един сготвен, изстуден картоф е пълен с т.нар. устойчиво нишесте – тоест богат е на бавни въглехидрати, които всъщност ни помагат да отслабнем. Ако не прекаляваме с количеството картофи (един средно голям на ядене е предостатъчен) и не пропускаме богатата на фибри кожа, получаваме заряд от полезни вещества.

Картофите са пълни с флавоноиди, които подобряват състоянието на сърцето, повишават имунитета и могат да защитят от рак на белите дробове и простатата.

Освен това съдържат растителен химикал, начерен кукоамин, който спомага за намаляването на кръвното налягане; за същото работи и калият, от който ще получите 20% от препоръчителната дневна доза с един печен картоф.Картофи, моркови и царевица: защо да ядете по-често от тях

Моркови

Само половината от въглехидратите в морковите са от захар, останалите са полезни фибри и сложни въглехидрати – така че не би трябвало да ви притесняват.

Освен това морковите се грижат за нивата на кръвната захар, именно заради богатството на фибри и наличието на бетакаротин, а освен това със сто грама ще си набавите четири пъти повече витамин А, отколкото ви трябва за един ден. А защо витамин А е важен – прочетете повече тук.

Плюс това морковите са богати на фалкаринол, фитохимикал, който може да предпази рак на дебелото черво.Картофи, моркови и царевица: защо да ядете по-често от тях

Царевица

Един кочан царевица има почти същите калории, колкото една ябълка, но само една четвърт от захарта. А освен това въглехидратите в нея са от по-добрия вид – този на комплексните въглехидрати.

Царевицата съчетава най-доброто от зеленчуците и зърната, и е пълна с полезни фибри – един кочан ще набави 15% от фибрите, необходими за един ден. Освен това зърната съдържат фолат (10% от препоръчителната дневна доза в 1 кочан), витамин от група В, който поддържа нивата на потенциално опасния хомоцистеин в кръвта под контрол.

Същото количество царевица ще ни даде и над 25% от дневната ни доза тиамин, който помага на клетките да преобразуват въглехидратите в енергия. А като бонус имаме и доволно количество лутеин и зеаксантин, два антиоксиданта, които се грижат за здравето на очите.

 

Поръчай пресни плодове и зеленчуци директно от малките местни производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *