малинови тортички
Десерти, Рецепти

Здравословни десерти: Индивидуални малинови тортички

Тази рецепта за здравословен десерт е дело на Лилия Маринова, която спечели второто място в нашето готварско съревнование в BG-Mamma. Лилия не за пръв път взима участие в наш конкурс за рецепти – тук можеш да прочетеш как се приготвя нейната уникална фритата с лапад!

За разберем защо е важна за нея чистата и сезонна храна, й зададохме няколко бързи въпроса:

Кои са любимите ти сезонни летни плодове?

– Череши и малини.

Кое за теб е най-голямото предимство на консумацията на сезонни плодове?

– По-вкусни и по-полезни са.

Важно ли е за теб храната да е чиста?

– Разбира се! През последните години започнах да се интересувам много повече за произхода на храната, която консумирам. Изумително е колко по-добре се чувства тялото ми, когато консумирам високо качествени и чисти продукти.

Ето какво още споделя тя за своята рецепта за индивидуални малинови мини тортички:

“Този десерт носи в себе си духа на лятото. Той е сладък и свеж, подходящ за хора, които избягват зърнени и млечни продукти, както и добавена захар. Приготвя се лесно и не изисква термична обработка. В състава му ще откриете здравословни и “чисти продукти”. Той ще ви зареди не само с енергия, но и много полезни вещества. Основата и кремът могат да се използват и отделно за други рецепти, а необходимите продукти търпят вариации (кайсиите могат да бъдат заменени с фурми, бадемите с орехи или лешници).”

Здравословни десерти: Индивидуални малинови тортички

Индивидуални малинови тортички

Необходими продукти:

За основата:
½ чаена чаша бадеми
5 сушени на слънце кайсии
2 супени лъжици слънчогледово семе
1 супена лъжица кокосови стърготини

За крема:
2 чаени чаши пресни малини
1/2 чаена чаша кашу
1 ванилия

За декорация(по избор):
Малини
Кокосови стърготини
Натрошени кокосови зърна

Начин на приготвяне:

1.   Накиснете ядките, семената и каисиите във вода. Не толкова привлекателният външен вид на кайсиите се дължи на факта, че са сушени на слънце по естествен начин, без добавяне на серен диоксид, използван за запазване на оригиналния цвят и удължаване срока на годност.

Здравословни десерти: Индивидуални малинови тортички

2. Поставете ¾ от кашуто в кухненския робот и смелете за 10-ина секунди. Добавете половината малини и ванилията. Пасирайте до получаване на хомогенна смес. Изсипете крема в отделен съд и охладете. След това смелете остатъка от кашуто и малините. Изсипете крема в отделен съд и охладете.

3. Отново използвайте кухненския робот, но този път за основата. Не е необходимо да го миете – просто добавете предварително накиснатите бадеми, слънчогледово семе и кайсии. Разбийте за няколко секунди и добавете кокосовите стърготини. Не е задължително сместа да е фино смляна, но може да съобразите рецептата с личните предпочитания.

Здравословни десерти: Индивидуални малинови тортички

4. Добавете от всяка от трите смеси в индивидуални съдове и украсете в зависимост от предпочитанията ви – става добре, например, с кокосови стърготини и пресни малини.

Поръчайте пресни сезонни плодове и зеленчуци и всичко, необходимо за кухнята, директно от малките производители! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *