4 причини да не избягвате маслото
Съвети за здраве, Храна за размисъл

4 причини да не избягвате маслото

С масло или без масло – дълго време това беше големият въпрос. Набедено за пръв и най-голям виновник за почти всичките ни здравословни проблеми – от затлъстяване до сърдечни болести, маслото беше изместено от какви ли не заместители, някои от тях в пъти и доказано по-вредни. Но дори и здравословните му алтернативи имат един основен минус – те просто нямат вкус на масло. А маслото, както е казала Джулия Чайлд, има тази чудодейна способност – да превръща дори най-обикновената храна в шедьовър.

Слава Богу, лошата слава на маслото вече е в миналото, и днес бавно, но сигурно то печели обратно точки и си завоюва своето заслужено място в списъка на храните, от които не само не трябва да се страхуваме, но да приветстваме в храненето си. Вижте и кои са четирите най-важни причини да не избягвате маслото. 4 причини да не избягвате маслото

Маслото е богато на мастно разтворими витамини

Сред тях са витамини А, Е и К2, и ако първите два така или иначе лесно си набавяте, в случай че се храните балансирано и здравословно, третият заслужава специално внимание.

Витамин К2 не е от най-популярните, но е от голямо значение. Той е пряко свързан с обмяната на калция в организма и системният му дефицит може да доведе до сериозни състояния, включително сърдечносъдови заболявания, остеопороза и рак. Редица тестове, проведени с различни видове краве масло, стигат до извода, че съдържанието на витамин К варира според сезона, географското разположение, климата, но най-вече вида на храната – маслото от крави, хранени на паша с трева и сено, има значително по-високи нива на витамина.

Маслото съдържа наситени мастни киселини

Войната срещу наситените мазнини всъщност не беше основана на убедителни научни доказателства, които да докажат връзката между тях и сърдечносъдовите заболявания. Всъщност, все повече изследвания показват, че наситените мастни киселини повишават нивата на “добрия” холестерол (HDL) и променят структурата на “лошия” (LDL).

Освен това, маслото съдържа мазнини с къси и средни вериги, които се усвояват от организма различно от останалите, като подобряват чувството за ситост и засилват горенето на мазнините.

4 причини да не избягвате маслото

Маслото е добър източник на бутират

Бутиратите са соли на бутировата киселина – вид мастна киселина с къса въглеродна верига, с множество положителни ефекти върху различни органи в тялото. Основните ползи се явяват на ниво дебело черво, където те влияят върху перисталтиката, подобряват защитните функции на лигавицата, намаляват наличното възпаление и оксидативния стрес и оказват влияние върху клетъчното деление, като така предпазват от колоректален карцином.

Маслото съдържа свързана линолова киселина

В редица изследвания е установена връзката между свързаната линолова киселина (CLA) и метаболизма, върху който тя оказва силно положително въздействие. Освен това има данни, че тя може да намали нивото на мастните тъкани и да противодейства на раковите клетки.

И за финал – отново с думите на Джулия Чайлд: “Умереност във всичко, включително в умереността!” Не забравяйте все пак, че маслото, било то вкусно и полезно, носи своя багаж от 720 калории в 100 г.

Поръчайте чисто масло от крави, хранени на зелена паша от ранна пролет до късна есен и със сено и люцерна през зимата директно от производителите.

4 responses to “4 причини да не избягвате маслото

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *