желание за ядене
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Какво ви липсва, когато ви се прияде…

На всички ни се случва – онова непреодолимо желание, което те обзема внезапно. За нещо сладко, нещо солено, нещо мазно – нещо, което не те трябва, но толкова много искаш, точно в момента. На това внезапно обземащо чувство трудно може да се противопоставим, независимо колко логично звучащи доводи в полза на здравословното ще изтъкнем. Защото това е начинът на тялото ни да ни каже, че има определена нужда и тя трябва да бъде задоволена. Това, което можем да направим обаче, е да дадем на тялото това, от което наистина има нужда.

Причините за появата на желание за определен тип храна може да са най-различни – най-често това е комбинация от емоционални, хормонални и биохимични фактори. От емоционална гледна точка това обикновено е скука, депресия или стрес, но силното желание за определени храни може да е знак за дисбаланс в организма. Правилният подход изисква да сте наясно с това доколко причината е емоционална или физическа, но при всички положения трябва да съумеете да намерите границата между задоволяването на желанията на тялото и набавянето на хранителни вещества по правилен и здравословен начин.

Какво точно ви липсва, когато ви се прияде…

Шоколад

Липса: магнезий

С какво да го заменим: ядки, семена, зеленчуци и плодове; или заложете на шоколад с максимално високо съдържание на какао (70% и нагоре)

Захарни изделия

Липса: хром, въглерод, фосфор, сулфур, триптофан

С какво да го заменим: броколи, карфиол, кейл, зеле, спанак, грозде, червени боровинки, сирене, пилешко, телешко, агнешко, черен дроб, риба, яйца, млечни продукти, бобови растения, пълнозърнести продукти, стафиди

Хляб или паста

Липса: азот

С какво да го заменим: храни с високо съдържание на протеин (кейл, ядки, семена, месо, риба)

Мазни храни

Липса: калций

С какво да го заменим: броколи, аспержи, кейл, бобови растения, сирене, сусам, смокини, фурми, сини сливи

Солено 

Липса: хлорид, силикон

С какво да го заменим: риба, домати, марули, ядки, семена

Тялото има нужда от сол, когато е дехидратирано, така че желанието за нещо солено може да е сигнал на организма да ви каже, че има нужда от повече вода.

Кафе или черен чай

Липса: фосфор, сулфур, натриев хлорид, желязо

С какво да го заменим: пилешко, телешко, черен дроб, риба, яйца, млечни продукти, бобови растения, пълнозърнести продукти, жълтъци, червени чушки, чесън, лук, броколи, карфиол, череши, зелени салати, ябълков оцет, морска сол.

 

Поръчайте разнообразие от пресни продукти, които да осигурят всичко необходимо на тялото, директно от производителите! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *