екологичен дефицит, природни ресурси
Храна за размисъл

Денят, в който изчерпахме Земята

Знаете ли какъв ден беше 13 август? Беше четвъртък, но по-важно – 13-ти август беше денят, в който изчерпахме всички произведени природни ресурси за годината.

Оттук насетне, до края на годината живеем на кредит. Възстановяването на баланса (и евентуалните лихви) ще останат в бъдещето – за нас самите и на поколенията след нас.

Earth Overshoot Day е денят, който маркира границата между наличното и излишното. Денят се измества все по-напред с всяка следваща година – а началото на процесът датира обратно в 70-те години, когато за последно на човечеството са били достатъчни наличните ресурси, произвеждани от Земята за година. Оттам насетне идва свръхконсумацията, замърсяването, масовото използване на вода, гориво, въглища, обработваема земя и дървесина – и малкото, което се прави, за да се противостои на тези тендеции и да се възстанови в перспектива използваното и необходимото.

Според GFN (Global Footprint Network), които проследяват и изследват процеса на използване, производство и възстановяване на природните ресурси, в момента консумираме ресурси за повече от планета и половина, а до 2030 година ще имаме нужда от две такива, ако нещата продължават по същия начин. А по думите на Матис Уакернагел, президент на GFN “проблемът не е в това, че дефицитът ни става все по-голям, а че не се прави нищо в дългосрочна перспектива. Въпреки че знаем, че сме в дефицит, не взимаме мерки да се придвижим в правилната посока. Проблемът е психологически – някакси ни липсва основният закон на физиката. Очевидно е дори за децата, но за 98% от екологическите специалисти това е минимален риск, който не си струва вниманието. Въпросът е – дали има значение за правителството?

Резултатът от екологичния дефицит може да бъде пряко видян в обезлесяването, ерозията на почвата, изчерпването на водните източници и натрупването на парникови газове в атмосферата. А какво може да направите самите вие? Иронично, но факт – в този случай най-добре не правете абсолютно нищо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *