вода, обезводняване, дехидратация
Съвети за здраве, Храна за размисъл

11 причини защо тялото ни има нужда от вода

В деня, в който сме родени, 73% от теглото на тялото ни е вода. За един здрав човек в зряла възраст съотношението достига около 65%, а при болни хора или хора с наднормено тегло количеството може да достигне до 45%. Хроничното обезводняване е сериозно и, както се оказва, доста често срещано състояние – в Щатите например 3 от всеки 4 човека са системно дехидратирани (приблизително същият процент от хора страдат от затлъстяване и лошо здравословно състояние).

Колко точно сериозно състояние е хроничната дехидратация? От кожни проблеми, през затруднено храносмилане, до бъбречни заболявания, хронична умора и главоболие – обезводняването не води до нищо добро. Но ако имате нужда от още убеждаване – подготвили сме ви 11 причини защо е важно да осигурявате на тялото си достатъчно вода.

11 причини защо тялото ни има нужда от вода

Умора

Водата е един от най-важните източници на енергия за тялото, а липсата й забавя активността на ензимите, което води до умора и изтощение.

Астма и алергии

Когато е дехидратирано, тялото започва да произвежда повече хистамин и ограничава въздушните пътища, за да пести вода.

Високо кръвно налягане

Когато тялото е добре хидратирано, съдържанието на вода в кръвта е 92%. При обезводняване, кръвта става по-плътна, като по този начин се затруднява кръвопотокът и се повишава кръвното налягане.

Кожни заболявания

Дехидратацията може да затрудни изхвърлянето на токсини от тялото през кожата, като по този начин я прави по-лесно поддатлива на различни заболявания, включително дерматит и псоиразис, както и на преждевременно стареене и набръчкване.

Висок холестерол

Когато тялото е обезводнено, то произвежда повече холестерол, за да предотврати загубата на вода от клетките.

11 причини защо тялото ни има нужда от вода

Бъбречни проблеми

При липса на достатъчно вода, организмът се затруднява с изхвърлянето на токсини и така се създава благотворна среда за развитието на бактерии, които да доведат до възпаления и инфекции на бъбреците и пикочната система.

Храносмилателни проблеми

Недостатъчно вода и липса на минерали като калций и магнезий може да са причина за недобро храносмилане и поява на язви, гастрит и киселини. Освен това при дехидратация дебелото черво e едно от първите места, от които тялото започва да издърпва вода, за да подпомага функционирането на други органи. По този начин хранителните отпадъци започват да се движат през червата много по-бавно, което води до запек и повишено отделяне на токсини.

Болки и схванатост в ставите 

Хрущялите са основно вода, а когато тя системно липсва, хрущялите отслабват, ставите се възстановяват по-бавно и са по-поддатливи към появата на болки и дискомфорт.

Наднормено тегло

Когато са дехидратирани, клетките нямат достатъчно енергия – в резултат на което може да се чувствате гладни и да ядете повече, отколкото имате нужда, защото всъщност сте жадни.

Прждевременно стареене

При липсата на достатъчно вода всички органи на тялото, включително най-големият от тях – кожата, започват да повяхват, да се сбръчкват и да стареят.

11 причини защо тялото ни има нужда от вода

Дори само простият навик да започвате деня си с чаша вода преди всичко останало, може да има значителен положителен ефект върху кръвното налягане и правилното функциониране на вътрешните органи. Ако чистата вода ви е скучна, добавете й вкус и цвят – нарязани в нея лимони, портокали, ягоди, малини, краставици не само ще я направят по-свежа, но ще ви заредят и с част от полезните си вещества. Да се храните с храни с богато водно съдържание също е много добър начин да осигурите необходимата хидратация за организма.

Поръчайте пресни продукти, директно от малките производители, и заредете тялото с енергия и здраве! 

3 responses to “11 причини защо тялото ни има нужда от вода

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *