сок или смути, сок, смути
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Сок или смути: какви са разликите?

Соковете и смутитата са начин да включим по-голямо количество и разнообразие от плодове и зеленчуци в храненето си и да набавим на организма стабилна доза витамини, минерали и фитонутриенти. Основната разлика между двете е и най-очевидната – сокът приготвяме с помощта на сокоизтисквачка, а смутито – в блендер. Но отвъд технологичната страна на нещата, вижте какви са разликите между сок и смути, и как да изберете кое е по-добре за вас.

Сок

При приготвянето на сок от плодове или зеленчуци се извлича само водата и полезните вещества, без неразтворимите фибри. Поради липсата на фибри, храносмилателната система няма нужда да работи толкова много, така че организмът усвоява нутриентите по-бързо и в по-големи количества, в сравнение с консумацията на цели плодове и зеленчуци.

Това може да е от особена полза, ако имате чувствителна храносмилателна система, или ако тялото ви има нужда от експресна нужда от бързо презареждане и възстановяване.

Не забравяйте: липсата на фибри означава също така, че течността много по-бързо навлиза в кръвопотока. Ако консумирате само плодови сокове, това може да покачи рязко нивото на кръвната захар, а внезапните покачвания и спадове могат да доведат до неприятни последствия, като загуба на енергия, проблеми с паметта, промени в настроението и т.н.

Фибрите, освен това, са хранителни и оставят усещането за пълен стомах, така че липсата им може да доведе до рязко усещане за глад – не е най-доброто, ако се опитвате да отслабнете.

Смути

За разликата от соковете, при смутитата се използват целите плодове и зеленчуци, така че получаваме и фибрите, които спомагат за бавното и постепенно отделяне на полезните вещества, без да предизвикват резки промени в нивата на кръвната захар. Смутитата са и по-засищащи, отново поради наличието на фибри, а и по-практични от чисто времева гледна точка, тъй като се правят по-бързо и със сравнително по-малко усилия. Но тъй като при смилането се използва целия плод, обемът на смутито е по-голям и няма как да съберете в една чаша толкова плодове и зеленчуци, колкото в чаша сок.

Не забравяйте: консумирайте соковете и смутитата веднага след приготвянето им, за да избегнете окисляването и разграждането на полезните вещества, или съхранявайте в добре затворен съд в хладилника.

Поръчайте пресни плодове и зеленчуци, перфектни за приготвянето на вкусни и полезни сокове и смути!

One response to “Сок или смути: какви са разликите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *