песто, босилек
Рецепти

Как да направите класическо италианско песто

Историята на пестото датира още от римляните, които приготвяли паста, наречена моретум, от сирене, чесън и пресни билки. Босилекът, чийто корени са в Индия, за пръв път е култивиран именно в северна Италия, където местните около Геноа адаптирали рецептата, използвайки босилек, чесън, настъргано твърдо сирене (комбинация от пармиджано-реджиано и пекорино), кедрови ядки и зехтин.

Името песто всъщност идва от начина му на приготвяне – pestare на италиански е смачквам. Първоначално пестото се е правело в голямо мраморно хаванче с дървено чукало, като съставките са се смачквали с кръгообразни движения. Първо се слагат чесъна и кедровите ядки, които се смачкват до кремообразност. Добавят се измитите и подсушени листа от пресен босилек и щипка сол и се намачкват. Едва тогава се добавя настърганото сирене и зехтина, и се разбърква до получаването на паста.

Количествата варират според индивидуалните предпочитания, но цветът трябва да е наситено зелен, а ароматът на босилек да преобладава над вкуса на ядките.

Най-добре е пестото да се консумира веднага след приготвянето му, за да се избегне окисляването на босилека и загубата на вкус и аромат, но няма проблем да се съхранява в затворен съд в хладилника за няколко дни.

spaghetti-186337_640

Ако не държите на педантичността при спазването на класическата рецепта, спокойно може да експериментирате с количества и съставки, но едно е важно – винаги използвайте пресен ароматен босилек. За щастие, в момента той е изобилие – поръчайте го от Био ферма Софина.

3 responses to “Как да направите класическо италианско песто

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *