храни срещу депресия, лошо настроение хранене
Съвети за здраве, Храна за размисъл

8 храни срещу депресия и лошо настроение

Неизбежно е – понякога нещата никак не вървят. И дори да няма очевидна причина, да изпаднеш в лошо настроение и целият свят да ти е крив. Истината обаче е, че причина винаги има, и понякога лошото ни настроение може лесно да бъде преборено в зародиш с правилната храна. И съвсем не става въпрос за онзи случай, в който посягаш към най-мазното, най-сладкото и изобщо най-неполезното, за което може да се сетиш. Не е нужно храната да е вредна, за да ни накара да се почувстваме добре – дори напротив. Вижте кои са осемте храни, които се грижат за доброто ни настроение, и ги хапвайте по-често, за повече усмивки и оптимизъм.

8 храни срещу депресия и лошо настроение

Кисело мляко за повече щастие

Киселото мляко ще повиши нивото на калций в организма, който от своя страна ще помогне на мозъка по-лесно да се справя със състояния на депресия, резки промени в настроението и раздразнителност – все симптоми на дефицит на калций.

Съчетайте с горски плодове, за да подсилите ефекта, или го използвайте в рецепти като по-полезната алтернатива на масло, майонеза, крем сирене, които да замените частично или изцяло с кисело мляко – така ще получите почти същия вкус и количество протеин и калций, без толкова много мазнини и калории.

Яйца срещу раздразнение 

Яйцата са източник на триптофан, който може да ви е от полза, ако денят ви е прекалено натоварен и често ви изкарват извън нерви. В този случай от полза е и наличието на протеин и лецитин, които ще помогнат на мозъка да функционира по-бързо и по-добре, и да се справя по-лесно с вземането на решения в напрегнати състояния. За да предотвратите напрежение по-късно през деня, най-добре го започнете със закуска за шампиони – едно или две пресни яйца8 храни срещу депресия и лошо настроение

Кейл срещу песимизъм

Ако ви се струва, че нещата не вървят на добре и няма шанс да се оправят, пробвайте с кейл. Високото количество антиоксиданти и картеноиди могат да са една от причината за по-позитивен поглед към живота – това поне твръди изследване, което открива, че хората с оптимистичен подход имат по-високо съдържание на тези две субстанции в кръвта.

Въведете повече повече кейл в храненето си под формата на зелено смути – те всъщност са доста вкусни, или го пробвайте на чипс – гарантираме, че ще се изненадате приятно от вкуса (и че няма да се чувствате виновни, след като ометете цялата тава).

Леща при липса на енергия

Също както горските плодове, и лещата ни зарежда с фолат. Фолатът е водоразтворим и тялото не може да го съхранява дълго време, така че е важно да си го набавяме всеки ден за правилното функциониране на мозъка. Но освен това лещата е отличен източник на протеин, които допълнително ще спомогне да се чувстваме презаредени физически и психически.

И въпреки че традиционно я консумираме като супа, от леща става страхотна салата – добавете към сварената, охладена и изстудена леща една глава лук, нарязан на тънки шайби, домат на кубчета, червена чушка на ивици, щедро количество пресен магданоз, малко пресен джоджен и подправете с зехтин и сол.8 храни срещу депресия и лошо настроение

Горски плодове срещу тъга

Малини, къпини, боровинки, ягоди съдържат важния за психическото здраве фолат – а ако не си набавяте достатъчно от него, нищо чудно това да е причината да се чувствате отчаяни и тъжни. Освен това горските плодове имат и богато съдържание на антиоксиданти, които намаляват оксидативния стрес – още една причина, поради която се чувствате в недостатъчно добра форма.

Съчетайте ги с шоколад за максимално полезен ефект, или ги добавете във вкусно лилаво смути като това тук.

Шоколад против стрес

Шоколадът провокира производството на ендорфини в мозъка, които ни карат да се чувстваме добре, като освен това намаляват нивата на хормона на стреса кортизол. Разбира се, винаги предпочитаме шоколад с мининум 70% съдържание на какао, зарада съдържанието на антиоксиданти, които липсват в млечния вариант.

За още по-добър ефект, комбинираме с ягоди или други горски плодове, които също имат положителен ефект върху психологичното ни здраве.8 храни срещу депресия и лошо настроение

Червено цвекло за повече спокойствие

С толкова много ползи, които носи този зеленчук, нищо чудно, че действа добре и на психичното здраве. Бетаинът, който се съдържа в червеното цвекло, има признат ефект върху настроението, спомага за чувството на спокойствие и действа като естествен антидепресант. В цвеклото се съдържа и антиоксидантът беталин, който не се среща на много места, а има мощна способност да се справя със свободните радикали в организма.

За да съхраните максимално нивото на полезни вещества в цвеклото, е добре то да преминава минимална топлинна обработка – добавете го в салата, смути, или леко го запечете на фурна, нарязано на тънки кръгчена и поръсено със сол, зехтин и риган.8 храни срещу депресия и лошо настроение

Телешко срещу тревожност

Чувството на безпричинна тревога никак не е приятно, а една от причините за появата му може да е липсата на витамини от група В. Един от начините да повишите нивата им, е като консумирате повече телешко месо. Не забравяйте, че ако имате възможност, винаги предпочитайте месо от крави, хранени на паша, поради различното качество и количество на полезните вещества в месото, в сравнение с това от животни, хранени със зърно.

За оптимално здравословно ястие с гарантиран позитивен ефект върху доброто благосъстояние на тялото и ума, към телешкото добавете запечено червено цвекло и чипс от кейл.

 

Поръчайте пресни продукти директно от производителите, и се заредете с добро настроение и щастие! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *