фибри, разтворими фибри, неразтворими фибри
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Разтворими и неразтворими фибри – каква е разликата?

За фибри чуваме и четем непрекъснато – и въпреки това повечето от нас не са наясно какво точно представляват. Фибрите са съществена част от правилния хранителен режим, и са важни за доброто функциониране на тялото. И както с всичко останало, най-добре е да си ги набавяте по естествен начин, чрез разнообразно и балансирано хранене.

Фибрите се делят на разтворими и неразтворими, и както се досещате от името им, разликата между двата вида е в това дали се разтварят във вода или не. Но това съвсем не е единствената разлика.

Какво представляват разтворимите фибри? 

Освен че се разтварят във вода, като формират гелообразна субстанция, разтворимите фибри забавят храносмилането – което на пръв поглед звучи лошо, но всъщност не е. Първо, това е причината, поради която храните, съдържащи този тип фибри ни държат сити по-дълго време (което е плюс в случай, че се опитвате да свалите килограми). Поради същата причина са и подходящи при превенция на диабета, заради способността им да влияят върху нивото на кръвната захар и чувствителността към инсулин.

Разтворимите фибри са полезни и за справяне с нивата на холестерола в кръвта. Едни от най-богатите на разтворими фибри са бобовите растения, плодове и зеленчуци (особено банани, портокали, ябълки и моркови), овесени ядки и пълнозърнести продукти.

Разтворими и неразтворими фибри - каква е разликата

Какво са неразтворими фибри? 

Неразтворимите фибри от своя страна преминават през организма почти без да променят оригиналната си форма, и са отговорни за транспортирането на храната и отпадъчните продукти през храносмилателната система. Точно поради тази причина е и популярността им при запек и нередовно изхождане. Те, точно обратно на разтворимите фибри, неразтворимите фибри забързват процеса на храносмилане.

С най-високо съдържание на неразтворими фибри са зелето, сладките чушки, лука и марулите. Корите на повечето плодове и зеленчуци също са богати на фибри, поради което е добре да не ги белите. За да не се притеснявате за нитратите, които се съдържат в най-голяма степен в корите, купувайте чиста продукция, отгледана без пестициди и химикали.

Защо е важно да си набавяме и двата вида фибри? 

И разтворимите, и неразтворимите типа фибри спомагат за извеждането на токсините от тялото и поддържат храносмилателната система чиста.

Поради това те са от съществено значение за правилното й функциониране, а за целта не трябва да се набляга на единия или другия тип. Правилният подход е балансираният, с храни, които набавят достатъчно количество и от двата типа фибри. Мислете за тях като за екип, ин и ян, които работят заедно за постигането на една и съща цел.

 

Поръчайте пресни и чисти продукти директно от производителите и осигурете на тялото си всичко необходимо за здраве и повече енергия! 

6 responses to “Разтворими и неразтворими фибри – каква е разликата?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *