щастие, себеусъвършенстване
Съвети за здраве, Храна за размисъл

42 стъпки за щастлив и пълноценен живот

Отговорът на живота, вселената и всичко останало може да е или не 42, но точно толкова прости начина открихме да живеем пълноценно и щастливо. Най-хубавото е, че всички от тях са толкова лесни и достъпни – няма причина да не им дадем шанс. Резултатът може да е изненадващо добър!

Смей се повече

Отдавна е доказано, че смехът има безспорен положителен ефект върху здравето. Не чакай поводи за смях, търси ги целенасочено и се усмихвай колкото се може по-често.

Излез и помириши розите

Във времето, в което все повече прекарваме дните си на закрито, е повече от важно да излизаме често извън затворените пространство. Миризмата на дърветата след дъжд, ароматът на паднали борови иглички, прясно окосена трева – няма значение, светът е пълен с аромати, които чакат да бъдат вдъхнати и изживени.

42 стъпки за щастлив и пълноценен живот

Потърси границите си

Докато не опиташ, няма да разбереш колко далече може да стигнеш. Тествай се постоянно и в различни ситуации и неща, защото няма нищо по-тъжно от ограниченията, които сами си поставяме.

Не се оставяй на познатото

Да, може да е уютно, и лесно, и спокойно, но винаги се стреми да растеш и да се развиваш. Застоят е равносилен на смърт, както в природата, така и при хората.

Никога не спирай да се учиш

Било то умение като готварство, музикален инструмент или нов език, или просто да станеш експерт в тема, която силно те вълнува.

Не забравяй за това, което ще остане след теб

Няма значение колко малко или голямо, наследството, което ще оставиш, е от значение. Замисли се за живота в дългосрочна перспектива, и за това, което може да направиш днес, за да промениш бъдещето.

Не следи новините

Кога е бил последният път, когато гледа новини или чете вестник, и се почуства по-добре от този факт? Едва ли някога изобщо. Най-важното ще намери начин да те намери, а по-добре да си спестим целия товар от негативизъм и изкуствено насаждан страх, с който са натоварени медиите.

Разхождай се всеки ден

Излизай навън всеки ден, дори времето да не е приятно. Дори да е за кратко, създай си навик всеки ден да се разхождаш без причина и цел. Тялото и умът ти ще ти бъдат благодарни.

Намери време за хората, които обичаш

Колкото и зает да е денят ти, компромисът не трябва да е с най-важните хора в живота ти. Това време никога не е загубено – за разлика от времето, прекарано в проверяване на фейсбук и гледане на телевизия.

42 стъпки за щастлив и пълноценен живот

Не съжалявай

Няма смисъл да съжаляваш за неща, които вече са се случили и няма как да промениш. Приеми, че си направил най-доброто с информацията, която си притежавал към момента, и се постарай да живееш в настоящето – и да живееш така, че да не изпитваш съжаления в бъдеще.

Организирай се

Ако домът ти, колата, офисът не са особено подредени (или са си откровен хаос, спокойно, случва се на всички ни), това пречи на енергията да се движи свободно. Дай й тази възможност, ще се изненадаш колко по-добре ще се почувстваш като разкараш боклуците и подредиш пространството около себе си.

Зареждай се редовно от слънцето

Минимум 25 минути слънце дневно са ни нужни, за да заредим с витамин D (който освен това е и хормон, който отговаря за множество ключови органи и функции в тялото).

Празнувай често

Няма значение с повод или без повод. Дори най-малкия ежедневен успех заслужава една хубава бутилка вино или добра вечеря. Колкото повече си настроен психически за празнуване, толкова поводи за това ще се появяват.

Грижи се за тялото си

Здрав дух в здраво тяло – а грижите, които полагаш, ще ти се отразят добре не само днес, но и в бъдеще. Чиста, истинска храна, редовна физическа активност и позитивна нагласа са трите най-важни основи, на които лежи доброто здраве.

42 стъпки за щастлив и пълноценен живот

Имай ясна представа какво искаш

Визуализацията е първата стъпка към осъществяването. Представи си ясно какво искаш от живота, така че да знаеш как да го постигнеш.

Учи нови езици

Да можеш да се изразяваш на повече от един език е от голяма полза при пътуване, но дори никога да не го практикувате, самият процес на учене тренира мозъка и го държи остър.

Покажи на хората, че са от значение

В началото може да е трудно, особено ако не ти е привично, но с времето става по-лесно. Не се стеснявай да го покажеш на хората, които са от значение, защото може да никога повече да нямаш този шанс.

Знай си цената

Няма нищо срамно в това да ти плащат за това, в което си добър – и да го изискаш. Дали ще е увеличение на заплатата, или ще е допълнителен приход за талант, който имаш, прави всичко възможно да си получаваш заслуженето.

Посещавай събития

Винаги имай нещо интересно, което да ти предстои – било то концерт, изложба, спортно събитие или традиционен празник на град, в който не си бил.

42 стъпки за щастлив и пълноценен живот

Проследи семейната си история

Да знаеш откъде си дошъл е важно – да видиш дългата линия от предци дава усещането, че не си просто тук и сега, а си част от нещо много по-голямо и значимо.

Вманиачи се

Намери нещо, което да обзема вниманието ти – мечта, бизнес идея, хоби, няма значение, стига да е нещо, за което да си мислиш постоянно как го осъществяваш. Когато обсесията е позитивна, тя те кара да се движиш напред и да се развиваш.

Изключи се

Става все по-трудно да се откъснем от телефона и останалите устройства, но е абсолютно наложително, ако искаме да живеем пълноценен живот. Създай си навика да прекараваш поне един ден месечно (още по-добре – седмично) без връзка с интернет и телефон.

Винаги имай цел

В мига, в който постигнеш целта си, създай си нова – винаги търси нещо повече, не почивай на стари лаври и се стреми да си по-добър.

Не се притеснявай за незначителни неща

И не забравяй – всичко е незначително. Когато се съсредоточиш върху нещата, които наистина имат значение, дреболиите или се разрешават от самосебе си, или спират да те тормозят. Ако не се чувстваш добре или си нещастен, запитай се – има ли нещо, за което наистина си заслужава да се притесняваш?

Дръж се с останалите така, както искаш те да се държат с теб

Ако всички следваха това златно правило, колко по-хубав щеше да е светът?

Обичай това, което правиш

Да, по-често чуваш обратното – “Прави това, което обичаш”. Но за съжаление невинаги е възможно, и на всеки понякога му се налага да прави компромиси. Ако обаче започнеш да обичаш това, което правиш – а почти във всичко може да намериш хубава страна, позитивните вибрации ще привлекат в живота ти още повече неща, които да обичаш.

Рисувай

Не е нужно да си Ван Гог или Пикасо, но рисуването има силно терапевтичен ефект, който успокоява и развива творческата ни страна. Избери си стил, или пробвай различни такива, докато откриеш своя и се отдай на творчество без да се притесняваш колко и дали изобщо си добър.

Прекарвай повече време сред природата

Дори да е само на кратко пътуване с колата, пак си струва. А една разходка в гората няма как да не те накара да се почувстваш сякаш всичко е наред, дори когато не е.

42 стъпки за щастлив и пълноценен живот

Прегръщай по-често

Никога не пропускай възможността да прегърнеш някого. Ако ти е некомфортно, започни от семейството и най-близките си приятели, като постепенно разширяваш кръга. Малко хора ще се протипопоставят на една истинска и искрена прегръдка, а 20-секундната прегръдка е достатъчна за отделянето на количество окситоцин (т.нар. хормон на любовта), който да ни помогне да се справим със стреса и да се чувстваме по-здрави и по-добре.

Чувствай се свободен

Не оставяй на нищо да ограничи духа и да те спре да правиш нещата, които искаш и обичаш. Звучи трудно, но започни от малко – едно по едно се научи да си независим от нещата, които те заобикалят. Ще се изненадаш колко нови врати се отварят, когато няма какво да те държи на едно място.

Не оставяй детето в теб да порасне

Изяш един сладолед, скочи в локва и се опръскай, или се върни на любимите места от детството – и не забравяй най-важното, приемай всичко като игра и се забавлявай!

Мечтай повече

Мечтите се променят с времето, но и способностите ни да ги превръщаме в реалност също. За какво би мечтал, ако парите не бяха фактор? Не се страхувай от мечтите, колкото и неосъществими да изглеждат в началото, не се знае в един следващ момент с какви възможности ще разполагаш.

Изненадай някого

И го прави по-често. Няма значение с какво – малък подарък, цветя, или дори обаждане по телефона, всяко едно нещо, което ще накара друг човек да се почувства, че е от значение за теб.

Слушай повече музика

Музиката може да е мощен стимулатор – извлечи най-доброто от този факт, за да подобриш настроението си, да влезнеш в ритъм за работа или да си починеш след дълъг ден.

42 стъпки за щастлив и пълноценен живот

Притеснявай се по-малко

А най-добре – изобщо не се притеснявай. Нищо добро не излиза от негативната мисловна нагласа, а няма нищо по-негативно от това да мислиш за нещо, което не искаш да ти се случва.

Остави вселената да решава

Може и да си мислиш, че знаеш точно какво ти трябва, за да си щастлив, но понякога нещата, които ти се случват просто ей така, могат да доведат до най-хубавите неща в живота ти. Спри да се опитваш да контролираш всичко и винаги търси най-доброто в това, което те заобикаля.

Дресирай дракона си

Твоят дракон е онази сила, която притежаваш и която се страхуваш да пуснеш на свобода. Осъзнай я и се научи как да я контролираш така, че да извлечеш плюс от нея, вместо да я подтискаш.

Потърси съвет

Няма нищо срамно да вземеш поука, пример или насока от друг човек, бил той приятел с опит, духовен учител или психолог. Да погледнеш нещата от друга гледна точка и да споделиш може да е само от полза, стига да не забравяш, че няма един път и всеки човек е различен.

Танцувай

Все едно никой не гледа. Танцът кара цялото тяло да се движи, което е отлична физическа активност, и задължително те кара да се чувстваш по-добре.

Спестявай

Дори съвсем малко пари, които отделяш настрани, в един момент ще са достатъчно да направиш нещо, което много би искал – било това да е пътуване, преживяване или предмет.

Храни се качествено

Храната е гориво за тялото, и така, както бихте сипали доброволно некачествен бензин в колата си, не би трябвало да зареждате и организма с неща, които ще му попречат да функционира правилно и да е в добра кондиция. Хранете се с чиста, прясна и истинска храна – позитивите ще забележите веднага, но от особено значение ще са напред във времето.

42 стъпки за щастлив и пълноценен живот

Чети

Книгите са отличен начин да тренираме въображението – не му отнемайте тази възможност, само защото по цял ден очите ни са заети с да гледат и четат неща, които по никакъв начин не ни помагат да се развиваме.

 

Погрижете се за тялото и за духа, като поръчате чиста, истинска храна директно от производителите!

3 responses to “42 стъпки за щастлив и пълноценен живот

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *