желязо, храни богати на желязо
Съвети за здраве, Храна за размисъл

7 храни с високо съдържание на желязо

Чувствате ли се постоянно уморени, въпреки че спите достатъчно през ноща? Ако отговорът ви е да, може би причината е, че ви липсва желязо. Желязото е важен елемент, който влиза в състава на хемоглобина и участва при преноса на кислород, затова и ниските му нива могат да предизвикат чувство на умора, летаргия и липса на енергия. По-често от липса на желязо страдат жените, а особено важно за тях да си го набавят в достатъчни количества е и поради другият му важен ефект – желязото е отговорно и за доброто състояние на кожата, косата и ноктите.

Симптомите на дефицит на желязо включват силна умора, бледа кожа, слабост, задъхване, болки в гърдите, поддатливост към инфекции, главоболие, студени ръце и стъпала, чупливи нокти, забързано сърцебиене, замаяност, липса на апетит. Разбира се, ако имате тези симптоми, най-добре се консултирайте с лекар, защото анемията и дефицитът на желязо не трябва да се пренебрегват.

За да се чувствате и изглеждате добре, бъдете сигурни, че приемате редовно достатъчно желязо (препоръчителната дневна доза за възрастни е 0.1 мг на килограм тегло) – разбира се, най-добре е това да става естествено, благодарение на храните, които го съдържат.

И ако първото, за което се сещате е спанак, значи някак си сте пропуснали развенчаването на един от най-големите митове в храненето. Славата на спанака като най-богатия източник на желязо се ражда вследствие на печатна грешка в немско изследване от 1870 г., при която десетичната запетая е била отместена вдясно. Така публикуваната стойност е десет пъти по-голяма от истинската, която все пак е доста висока – в 100 г суров спанак има 2.71 мг желязо (21% от препоръчителната дневна доза).

Други храни, богати на желязо:

Черен дроб
23 мг/100 г (129% от препоръчителната дневна доза)

Черен шоколад
17 мг/100 г (97% от препоръчителната дневна доза)

Тиквени семки
15 мг/100 г (83% от препоръчителната дневна доза)

Миди
6.7 мг/100 г (32% от препоръчителната дневна доза)

Кашу
6.1 мг/100 г (34% от препоръчителната дневна доза)

Телешко
3.8 мг/100 г (21% от препоръчителната дневна доза)

Бял боб
3.7 мг/100 г (21% от препоръчителната дневна доза)

One response to “7 храни с високо съдържание на желязо

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *