щастие, преживяване
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Щастието е в преживяванията, не в предметите

Знаем го от доста време, но сега най-после има и научни изследвания, които да ни подкрепят – ключът към щастието се крие в новите преживявания, не в новите предмети. Това е заключението на психологическо изследване, проведено от Университета в Корнуел в продължение на две десетилетия. Неговият ръководител доктор Томас Гилович казва, че една от основните разлики между начинът, по който оценяваме преживяванията и предметите, е процесът на адаптация:

“Купуваме си неща, които да ни направят щастливи, и това се случва. Но само за кратко. Новите предмети са вълнуващи в началото, но после свикваме с тях.”

От друга страна, щастието, което изпитваме от онова, което правим, се увеличава с времето, тъй като новите преживявания стават част от нас и ни променят като личности. Вече сме забравили колко много искахме онзи пръв плосък телевизор и колко по-добре изглеждаха филмите на него, но все още се връщаме към спомените и снимките от пътуването из Югоизточна Азия.

Затова и вместо да спестяваме за поредния продукт, от който ще получим само моментно удовлетворение, много по-ползотворно е да инвестираме в нови преживявания, места и дейности.
Щастието е в преживяванията, не в предметите
“Може наистина да харесвате материалните си притежания. Може дори да си мислите, че част от вашата идентичност е свързана с тях, но въпреки това те остават отделна част от вас”, казва Гилович. “Обратното, преживяванията са наистина част от вас. Ние всички сме сбор от нашите изживявания.”

Не е задължително да пътувате до другия край на света, или да инвестирате огромни суми пари, за да научите нещо ново или да видите непознато място. Посетете ферма сред девствената природа из слабо познати региони на България, научете се да правите домашно сирене и кисело мляко, да яздите кон или да наблюдавате диви животни в естествената им среда, да приготвяте традиционни български ястия и да разпознавате билките. Повече за фермите и различните активности, които предлагат, може да научите тук.

3 responses to “Щастието е в преживяванията, не в предметите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *