здравословно хранене митове
Съвети за здраве, Храна за размисъл

8 мита (и откровени лъжи) за храненето

Голяма част от принципите на храненето и съветите на диетолозите се раждат – и налагат като общовалидни – без да имат каквито и да било научни доказателства в своя подкрепа. И дори продължават да съществуват, въпреки доказателствата, които ги оборват. Кои са най-масовите заблуди, на които всички малко или много сме вярвали в последните години?

Калориите са най-големият враг

Ако някога сте се опитвали да отслабвате, знаете – винаги се започва оттам. И днес почти всяка по-популярна диета държи да броите и пресмятате всяка хапка.

Въпреки че в краткосрочен план броенето на калории и намаленият им прием може да доведе до свалянето на някое кило, рядко се случва това да се задържи във времето. Истината е, че не всички калории са създадени равни, и сляпото броене и ограничаване ни лишава от множество полезни вещества, от които тялото се нуждае.

Маргаринът е по-полезен от маслото

Ако си мислите, че този мит остана някъде в предишното хилядолетие, загледайте се някоя вечер в рекламния блок. Там все още усмихнати семейства мажат филии с уж по-здравословни алтернативи, без холестерол и с добавени фибри.

Ние обаче знаем, че дори и без транс- и хидрогенирани мазнини (от които голяма част от производителите се отказаха), растителните масла все пак не са за предпочитане. Затова и залагаме на чисто, истинско масло, произведено от краве мляко от животни, хранени на паша.

Мазнините са вредни

Войната срещу маслото всъщност е част от една цялостна офанзива срещу мазнините, зародила се през 70-те години в Щатите, без и напук на всякакви научни доказателства. Търсейки причините за все по-затлъстяващата нация, мазнините изглеждат доста очевидна и лесна жертва.

Всъщност за наднорменото тегло има много по-големи виновници (като брашното и захарта), а мазнините – стига да се научите как да различавате полезните от вредните такива – са незаменими за организма и съдържат множество полезни вещества.

8 мита (и откровени лъжи) за храненето

Въглехидратите са вредни

Идеята, че ако намалиш въглехидратите до минимум, ще накараш тялото да гори повече мазнини, идва с диетата на Аткинс, и все още е доста популярна тенденция в храненето. Най-вече защото работи – но причината за това е не толкова фактът, че се изключват напълно въглехидратите, а че се изключват вредните въглехидрати (като брашно, захар, газирано).

Няма нищо вредно в полезните въглехидрати (като тези в плодовете, зеленчуците, бобовите растения) – всъщност, поради факта, че се усвояват бавно от организма, те ни зареждат с енергия за по-дълго време.

Не трябва да ядем сол

Набедена като причина за високо кръвно налягане, инфаркти и инсулти, въпреки че няма нито едно научно доказателство приемът на сол да е пряка причина за едно от тези три състояния.

Всъщност липсата на натрий може да е по-опасна от прекомерната консумация (като за прекалено се смята количество над 12 г/ден, почти непосилно за постигане).

Яйцата са вредни

Да ядеш ли жълтъка или не? Дебат, почти толкова изначален, колкото и въпросът яйцето или кокошката. Жълтъците са набедени заради високото си съдържание на мазнини и холестерол, и дълго време се препоръчват да се избягват.

Днес обаче вече знаем, че има добри и лоши мазнини, и също – добър и лош холестерол, и няма нито една причина да пропускаме яйцата.

Нискомаслените млечни продукти са по-полезни

Отново пак набедените за вредни мазнини са причина да ни пробутват уж по-полезните алтерантиви на млякото и млечните продукти. Но по-високият процент масленост няма връзка с рискът от сърдечносъдови заболявания – всъщност доказано е, че хората, консумирали мляко и млечни продукти от крави, хранени на паша, имат 69% по-нисък риск от инфаркт.

8 мита (и откровени лъжи) за храненето

Червеното месо повишава опасността от заболявания

От сърдечни болести, през диабет до рак – червеното месо има лоша репутация и дълго време ни се натяква да го заменим с бяло.

Всъщност няма нито едно научно доказателство, което да подплати тези твърдения, така че няма причина да избягвате телешката пържола. Единственото, което трябва да избягвате, е да я готвите прекалено дълго – освен вкуса и текстурата на месото, губите и почти всички полезни вещества.

В крайна сметка в балансираното здравословно хранене има само два абсолютни факта, които няма как да бъдат опровергани – каквото и да ядете, бъдете умерени в количествата, и винаги избирайте истинска, чиста храна.

4 responses to “8 мита (и откровени лъжи) за храненето

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *