захар, добавена захар, захар вреди
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Защо е вредна добавената захар

След успешния завършек на първата си инициатива, с която доказа на масовия потребител, че храната в Макдоналдс всъщност е негодна за ядене, британският готвач Джейми Оливър поде нов кръстоносен поход. Този път врагът е много по-потаен и промъкващ се под всевъзможни наименования къде ли не.

Става дума за захарта, която ако не знаете, на етикетите на продуктите се подвизава под още 57 имена (най-разпространени сред които глюкоза, фруктоза, малтодекстрин, декстроза, царевичен сироп, лактоза и т.н.).

Какъв е проблемът със захарта?  

Първо да уточним – съществуват два вида захари, естествени и добавени. Както говорят и имената им, естествените захари са тези, съдържащи се в плодовете; добавените са тези, които се съдържат във всички останали храни.

Когато консумираме плодове, освен захар, получаваме и фибри, витамини и минерали, които са нужни на организма, за да усвои захарта. В добавената захар обаче тези елементи липсват, тъй като са били извлечени при производството й.

В резултат, организмът ни трябва да използва собствените си запаси от микроелементи, витамини, ензими и т.н., така че да усвои неестествения му продукт.
Защо е вредна добавената захар
Освен това след като попаднат в храносмилателната система, естествените захари се разпадат на глюкоза и фруктоза, преминавайки бавно в потока на кръвта, така че организмът да може лесно да ги усвои.

За сметка на това, рафинираната захар бързо покачва нивото на кръвната захар, което води до повишено отделяне на инсулин от панкреаса – ще го разпознаете по настъпващото чувство на умора, раздразнителност и потиснатост.

Постоянната висока консумация на захар, която води до резки промени в нивото на кръвната захар може да увреди нервната система, да предизвика емоционална нестабилност, обърканост, виене на свят, главоболие.

Отделно, при високи дози захар се освобождава адреналин, което създава стрес в организма и от своя страна води до увеличаване на холестерола и хормона кортизон, който потиска работата на имунната система.

В крайна сметка стигаме и до черния дроб, където захарта се преработва. Първоначално той прави това, складирайки я под формата на гликоген, но след като възможностите му за това се изчерпат, започва да я трансформира в мастни киселини.

Това, освен че води до затлъстяване, се отразява неблаготворно и на други органи като сърце и бъбреци, забавя се работата на кръвта и лимфата, понижава се активността на имунната система. И в крайна сметка може да е причина за появата на редица неприятни и сериозни здравословни състояния.

Трябват ли ви още причини, за да се убедите, че на чистата захар не й е чиста работата?

Добре, ето още една – непостоянното ниво на инсулина ускорява стареенето на клетките и запушването на порите. Значи освен дебели и болни, накрая сме и грозни. Наистина ли това искаме?

Сигурни сме, че никой не си се представя по този начин. Но истината е, че захарта успява да намери начин да се промъкне почти навсякъде, и то в доста големи количества. А според експерти от Световната здравна организация и други авторитетни източници, дневната доза на добавени захари не трябва да надвишава 5% от цялостния дневен прием. Което ще рече около 30 г за възрастни и 19-24 г за деца до 10 години.

Ако си мислите, че това не е никак малко, помислете отново – един кен безалкохолно (330 мл) съдържа средно 35 г захар. Но дори газираното да не е част от менюто ви, все пак захарта се прокрадва през най-разнообразни други храни, включително там, където не бихме я очаквали, в хляб, овесени ядки, сосове и т.н.

Разбира се, съвсем не казваме, че трябва да откажете захарта завинаги – просто към нея, както към всичко останало в живота, трябва да се подхожда осъзнато и да се използва умерено.

Превърнете сладкото в специално събитие, не в ежедневие; четете етикетите, защото в един и същи продукт на различни производители може да има различно количество захар; гответе повече вкъщи, защото само така може да имате пълно доверие на това какво съдържа храната ви – и й се наслаждавайте!

 

Поръчайте пресни и чисти продукти директно от производителите и заредете тялото с енергия и здраве!

2 responses to “Защо е вредна добавената захар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *