грозде, кръстовден
Есен, Сезонни богатства, Храна за размисъл

Кръстовден: денят на гроздето

На 14 септември отбелязваме Кръстовден – денят, в който слънцето се връща назад към зимата и започва гроздоберът. Смята се, че преди този ден гроздето все още не е достатъчно сладко. Първият откъснат грозд по традиция се носи в църквата, а гроздето задължително трябва да присъства и на трапезата, заедно с печена тиква и обреден хляб.

Но съвсем не се ограничавайте с гроздето в рамките на един ден. Сега е сезонът му и е време да му се насладите и да извлечете максималното от полезните му свойства. А те никак не са малко!

Кръстовден: денят на гроздето

Гроздето е изключително богато на полифеноли, мощни антиоксиданти, които могат да забавят или предотвратят развитието на раковите клетки. Сред тях и е популярният ресвератрол, съдържащ се в ципата на червеното грозде, който влияе отлично на здравето на сърдечносъдовата система (и заради който червеното вино се слави като най-полезния алкохол).

Вижте и кои други 9 храни се грижат за доброто състояние на сърцето.

Флавоноидът керцитин, който се съдържа в гроздето, има противовъзпалителни качества, който влияе положително върху нивата на “лошия” холестерол (LDL) и регулира високото кръвно налягане.

Кръстовден: денят на гроздето

Гроздето е богато на фибри, които влияят добре на храносмилателната система, и освен това има високо съдържание на калий. Няколко изследвания откриват връзката между приема на големи количества калий и намаления риск от исхемична болест на сърцето и инфаркт. Освен това калият предпазва от образуването на бъбречни камъни и намалява загубата на мускулна маса.

Високото количество антиоксиданти, съдържащи се в гроздето, помагат на тялото да се бори със свободните радикали, а конкретно наличието на лутеин и зеаксантин се грижи за здравето на очите.

Поръчай сладко бяло и червено грозде директно от производителя от тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *