черен дроб, черен дроб пречистване, черен дроб храни
Съвети за здраве, Храна за размисъл

10 храни, с които да пречистите черния дроб

Черният дроб играе изключително важна роля в метаболизма и отговаря за дезинтоксикацията на организма, съхранението на витамини и минерали, преработването на инсулина, хемоглобина и други хормони, депонирането на мазнините.

Лошата диета и нездравословният начин на живот могат да претоварят и увредят черния дроб, като намалят способността му да преработва токсините и мазнините, което може да е причина за появата на множество болести като затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, хронична умора, главоболия, алергии, храносмилателни проблеми и т.н.

Подбрали сме ви няколко храни, които оказават благотворно въздействие и могат да ви помогнат за възстановяването и пречистването на черния дроб.

10 храни, с които да пречистите черния дробЧесън

Чесънът спомага за активацията на ензимите, съдържащи се в черния дроб, които помагат за изчистването на токсините. Освен това съдържащите се в него алицин и селен, допълнително спомагат за прочистването на дроба и дезинтоксикирането.

Чесънът също така намалява нивата на холестерола и триглицеридите, които затрудняват правилното функциониране на черния дроб.

10 храни, с които да пречистите черния дробГрейпфрут

Освен отличен източник на витамин С и пектин, грейпфрутът съдържа глутатион, мощен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали и спомага за изчистването от тежки метали.

10 храни, с които да пречистите черния дробЧервено цвекло

Богато на бета каротин и растителни флавиноиди, червеното цвекло е особено полезно за черния дроб, действайки му стимулиращо и укрепващо. Освен това цвеклото прочиства кръвта, като по този начин допълнително подпомага работата на дроба.

10 храни, с които да пречистите черния дробЛимони

Съдържащият се в лимоните антиоксидант D-Limonene спомага за активирането на ензимите, който чистят токсините, а високото съдържание на витамин С увеличава тяхното производство. Лимоните също така повишават абсорбацията на минерали от черния дроб.

10 храни, с които да пречистите черния дробЗелен чай

Катехинът, който се съдържа в зеления чай, подпомага липидната обмяна в черния дроб, което намалява натрупването на мазнини. Освен това подпомага изхвърлянето на токсините и защитава дроба от вредните влияния на алкохола.

10 храни, с които да пречистите черния дробАвокадо

Богатото на глутатион авокадо спомага за правилното функциониране на черния дроб, високото съдържание на ненаситени мастни киселини намаляват нивата на “лошия” холестерол, а множеството минерали, витамини и растителни фитохимикали влияят положително на здравото състояние на дроба и спомагат за разграждането на мазнините.

10 храни, с които да пречистите черния дробКуркума

Куркумата също ще спомогне за разграждането на мазнините, а съдържащият се в нея куркумин индуцира производството на ензима, отговорен за възстановяването на увредените чернодробни клетки.

10 храни, с които да пречистите черния дробЯбълки

Отличен източник на пектин, който спомага за изчистването на токсините от храносмилателния тракт и на холестерола от кръвта, като по този начин улеснява работата на черния дроб.

10 храни, с които да пречистите черния дробОрехи

Високото съдържание на аминокиселината Л-аргинин в орехите, както и на глутатион и омега-3 мастни киселини подпомагат естествения процес на изчистване на черния дроб от амоняк и други вредни токсини, а полифенолите го предпазват от увреждане.

10 храни, с които да пречистите черния дробБроколи

Съдържащите се в броколите глюкозинолати извеждат карциногените и други вредни токсини от организма, а високото количество фибри допълнително забързват процеса, като подпомагат храносмилателната система. Като бонус идва наличието на мастноразтворимия витамин Е, който действа като антиоксидант и помага на черния дроб да изпълнява пълноценно функциите си.

 

Поръчайте пресни продукти директно от производителите и заредете тялото с енергия и здраве!

 

2 responses to “10 храни, с които да пречистите черния дроб

Димитър

Грейпфрута е прекрасен плод за пречистване на черния дроб ,но е редно да посочите ,че той може да намали метаболизирането на ред лекарства (за холестерол,кръвно налягане,антибиотици) и при съвместен прием,тяхната концентрация може да се покачи изключително много,което може да доведе до много сериозни странични ефекти!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *