зелени подправки
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Най-полезните зелени подправки

Най-хубавите неща са невидими за очите е максима, която по някакъв начин се оказва вярна и за най-полезните неща. Тези две зелени подправки са типичен пример за това колко много ползи можем да извлечем от това, което по принцип възприемаме като допълнение към храната, не като съществената част.

Най-полезните зелени подправкиБосилек

Изключителните здравословни ползи на босилека се крият най-вече във високото му съдържание на флавоноиди и етерични масла. За два от наличните водноразтворими флавоноиди – ориентин и виценин, е открито, че защитават клетъчната структура и хромозомите от радиация и други вредни влияния.

С наличието на етерични масла пък се свързва способността на босилека да ограничава растежа на бактерии от различен вид, включително такива, неподатливи на лечение с антибиотици. Изследване, публикувано в брой на Food Microbiology през февруари 2004, открива, че миенето на плодове и зеленчуци с разтвор на 1% масло от босилек във вода намалява до нищожно количеството бактерията Shigella, предизвикваща остри стомашно-чревни инфекции.

Югенолът, съдържащ се в босилека, пък има противовъзпалителни свойства, като блокира активността на ензима циклооксигеназа (същият, върху чието действие влияят аспирин, ибупрофен и амидофен).

В 100 г пресен босилек има 106% от препоръчителната дневна доза витамин А и изключителните 519% витамин К (необходим за правилната дейност на черния дроб и усвояването на калция), плюс 30% витамин С, 17% фолат (вит. В9) и други витамини от група В.

Минералното му съдържание също не е за пренебрегване – 100 г босилек набавя 57% от дневната доза манган, 18% калций и желязо, 19% мед и 16% магнезий. Получаваме и 6% от нужните ни за деня фибри, както и 3.2 г протеин.

Пригответе си домашно песто или пък смесете ситно нарязани босилек и чесън със зехтин за отлична добавка към салата от домати, паста или риба.

Най-полезните зелени подправкиМагданоз

Най-популярната зелена подправка е много повече от украса на чинията. Етеричните масла, съдържащи се в магданоза, и по-конкретно – миристицин, оказват влияние върху растежа на туморните клетки и образуването на тумори (по-конкретно в белите дробове). Освен това те могат да неутрализират определени карциногени, като бензопирините, съдържащи се в цигарения дим.

Изключително високото съдържание на антиоксиданти пък защитава клетките от вредите, нанасяни от свободните радикали, а високото съдържатие на витамин В9 предпазва кръвоносните съдове и сърдечносъдовата система.

В 100 г магданоз се съдържат 168% от необходимата дневна доза витамин А, 222% витамин С, 2050% витамин К и 38% фолат (вит. В9), както и останалите витамини от група В.

От минералите най-високо е съдържанието на желязо – 34%, следват го 16% калий, 14% калций, 13% магнезий, 7% цинк и мед. Получаваме и 13% фибри и 3 г протеин.

Със сравнително неутралния си вкус и аромат, магданозът си пасва добре с почти всякакви салати, супи и ястия. Консумирайте го суров или го добавете съвсем в края на готвенето, за да запазите максимално полезните му качества.

 

Поръчайте пресни продукти директно от производителите и заредете тялото с енергия и здраве! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *