качество на живот, пълноценен живот
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Единствените 7 неща, които може да контролираме в живота

Животът може да е доста сложен, и въпреки че нямаме друг избор, освен да се справяме с него, ни идва малко в повече на моменти. Истината е, че повечето трудности се появяват от желанието ни да контролираме колкото се може повече – а много малко неща всъщност зависят от нас самите.

Правилата, по които се случват нещата, са сложни, трудно обозрими и в голяма част – абосолютно неподатливи на контрол.

Въпреки това, не сме съвсем с вързани ръце. Напротив – колкото и малко да зависи от нас, точно тези неща определят в най-голяма степен какво ще е качеството ни на живот, как ще се чувстваме и в каква посока ще се развиваме.

Взимаме хиляди решения всеки ден, и колкото и незначителни да са те, всяко от тях в определена степен променя пътят, по който се движим.

Да си измиеш зъбите преди лягане, колкото и да те мързи, да избереш салата за обяд вместо сандвич и да излезеш за разходка, въпреки лошото време може да изглеждат като несъществени и дребни неща на фона на всичко гигантско важно, с което трябва да се справяме и преодоляваме ежедневно, но именно промяната в малките неща създава съществената разлика на глобално ниво.

Така че остави всичко онова, което е отвъд способностите ни на контрол и промяна, и фокусирай времето и усилията върху онова, което е в обсега на способностите ти. Време е да запретнем ръкави и да се хванем за работа!

Вдишай, издишай. И отново

Освен ако не си йога, едва ли се замисляш за дишането си. Толкова естествено ни идва, че съвсем не му обръщаме внимание. Въпреки това, фокусът върху дишането (и неговото качество) може значително да повлияе върху нещата, които ни поднася животът. Често пъти да дишаш дълбоко е единственото, което може да направиш в трудна ситуация.

Вдишай, издишай, като отброяваш всяко вдишване и издишване. Няма да отнеме дълго, преди дълбоките глътки кислород да ти помогнат да се почувстваш по-спокойно. Единствените 7 неща, които може да контролираш в живота си

Говори си наум

Или дори на глас, стига това да не те притеснява. Всички ние имаме онзи глас в главата си, който често пъти може да е най-голямата пречка по пътя към пълноценния живот.

Преброй пътите, в които този глас те разколебава или дори отказва от нещо, което ти се иска да направиш. А колко пъти те критикува за начина, по който изглеждаш, решенията, които взимаш, нещата, които казваш? Ако успееш да установиш контрол върху този вътрешен дразнител, много неща ще се променят.

Номерът е да не оставяш цялото говорене на него. Вместо да слушаш монолога му, ангажирай се в истински, равнопоставен диалог. Извадш го от безличната му, анонимно-наставническа позиция и се отнесш с него както към всеки един друг дразнител, с който би се справил в реалния свят. Ангажирай го в ползотворни дискусии, спечелш го с позитивизъм, обори го с неоспорими факти.

Старай се винаги да поддържаш разговора със себе си на културно, положително ниво – така, както го правиш и с останалите хора в ежедневието.

Кажи благодаря

Толкова е просто, и същевременно толкова често забравяме да сме благодарни. Постави си го за цел – благодари на хората, които те заобикалят, за нещата, които правят, или на живота – за всичко, което имаш. Дори когато ти се струва, че нищо не върви, всъщност има толкова много, за което да си благодарен. Осъзнавайки колко много имаме – и чувството на благодарност към това, ни помага да се бъдем вдъхновени, оптимистично настроени и в добро настроение.

Единствените 7 неща, които може да контролираш в живота си

Раздвижи се

Застоят е смърт – в природата и за човешкото тяло. Намери онази форма на движение, която те кара да се чувстваш добре, която е в синхрон с твоята същност. Дори това да е 20-тина минути разходка из квартала, в които да не мислиш за нищо, или танци пред огледалото с любимата музика.

Създай си навик всеки ден да отделяш половин час за движение – няма нужда да е нищо сложно и изморително, просто начин да освободиш съзнанието и да позволиш на тялото да се почувства естествено. За какво иначе е създадена тази толкова сложна и прецизно функционираща система от стави и мускули, ако не за движение?

Същото важи и за мозъка. Може и да си мислиш, че всички проблеми, с които трябва да се справяш ежедневно, са достатъчна тренировка, но не. Опитай да ангажираш мозъка ежедневно в активност, която ти е приятна – било то пъзели, кръстословици, логически игри, за да повишиш фокуса и намалиш стреса и безпокойството.

Практикувай езика на тялото

Тялото говори много повече от езика ни – остави го да говори! Спомняш ли си, когато беше малък и след пакост майка ти заемаше позицията на буква Ф? Действаше доста заплашително, нали?

За да постигнеш положителен ефект в живота, нека тялото ти излъчва сигурност, увереност, сила, спокойствие. Изпъни гърба, повдигни брадичка, отпусни спокойно ръцете. Дръж се, все едно притежаваш мястото.

Храни се умно

И истински. Ако имаше най-съвършената кола на света, с какъв бензин щеше да я зареждаш? С такъв, който е на цената на ⅓ от другия, с неясен състав и произход, но който мирише на ягоди и ванилия? Едва ли.

За съжаление, колкото и да сме претенциозни и внимателни към горивото, с което зареждаме колата, не се отнасяме по същия начин към това, с което зареждаме телата си. А е толкова лесно – дай най-доброто на тялото си, то го заслужава. 
Единствените 7 неща, които може да контролираш в живота си

Наспивай се добре

Да, с всички задачи изобщо не е толкова просто, колкото звучи. Но сънят е критично важен за способността на мозъка да се фокусира и концентрира, за контрола върху стреса и нездравословния апетит и още куп аспекти на физичното и психичното здраве.

Не подценявай важността на тези минимум 7 часа, в които да дадеш време и възможност на тялото да се възстанови и подготви за още един ден на предизвикателства. Светът е голям и те очаква – излез и го изживей!

2 responses to “Единствените 7 неща, които може да контролираме в живота

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *