храни дълголетие
Съвети за здраве, Храна за размисъл

5 храни, за да живеете 100 години

През 2015 г. Бернардо Ла Пало от Аризона навърши 114 години. Роден през 1901 г., той със сигурност е станал свидетел на голяма част от промените в съвременния свят. Но вместо да възприеме новите неща, Бернардо продължил да следва съветите на баща си и вярва, че дълголетието му е преди всичко следствие на начина му на живот и хранене.

Баща му – доктор и билкар, му оставя като наследство познанието за това какво да яде, за да бъде здрав. Самият Бернардо също е силно заинтересован от храненето, и дори учи кулинарни изкуства в Сорбоната.

Въпреки възрастта си, Бернардо все още се грижи самостоятелно за себе си, и излиза за разходка всеки ден. Гледа и всеки ден да ангажира мозъка си активен, като чете и решава кръстословици, често говори пред публика и пише.

В храненето си залага основно на плодове и зеленчуци, поне два пъти в седмицата яде риба, избягва червеното месо и обработените храни. Но това, което вярва, че е оказало огромно влияние върху здравословното му състояние, са следните пет храни:


5 храни, за да живеете 100 години

Чесън

Алицинът – активното вещество в чесъна, на което се дължи и специфичният му аромат, от хилядолетия е известен със здравословните си ползи. Способността му да влияе положително върху високото кръвно налягане и високия холестерол, да предпазва от заболявания на сърцето и артеросклероза, и дори да действа противораково. За максимални ползи, чесънът е най-добре да се консумира в сурово състояние.

5 храни, за да живеете 100 години

Мед

Една от най-силните храни, които ни е дала природата, медът е изключително богат на антиоксиданти, които се борят с различни болести. Освен вътрешно, медът е изключително полезен и външно, под формата на маски за лице, тяло и коса, така че да помогне на това да изглеждаме и да се чувстваме отлично.

5 храни, за да живеете 100 години

Шоколад

Натуралният шоколад със съдържание на какао минимум 70% е богат на антиоксиданти, и може да намали холестерола и високото кръвното налягане, като намали стреса и засили потока на кръвта.

5 храни, за да живеете 100 години

Канела

Канелата има изключителни здравословни качества, като освен да повиляе положително върху нивото на кръвната захар и холестерола, тя може да действа лечебно върху възпалителните процеси и гъбичните инфекции, както и да подобри храносмилането.

Когато купувате канела, по възможност изберете цейлонска канела от Шри Ланка, която е много по-силна откъм здравословни ползи, в сравнение с по-разпространената и по-евтина нейна разновидност от Китай и Виетнам.

5 храни, за да живеете 100 години

Зехтин

Отличен източник на ненаситени мастни киселини, зехтинът може да намали риска от сърдечни заболявания. Олеиновата киселина (омега-6) пък предотвратява хроничното възпаление и намалява вредното влияние на свободните радикали върху клетките.

 

Поръчайте пресни продукти директно от производителите и заредете тялото с енергия и здраве! 

 

2 responses to “5 храни, за да живеете 100 години

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *