добро настроение, храни за добро настроение
Съвети за здраве, Храна за размисъл

7 храни за незабавно добро настроение

С все по-засиленото присъствие на мрачни, дъждовни дни става все по-трудно да постигнем онова безпричинно добро настроение, което ни държеше цяло лято. А всъщност – наистина ли беше безпричинно?

Факт е, че съзнателно или не всички се храним една идея по-здравословно през лятото – изобилието от пресни плодове и зеленчуци, рибата, току-що извадена от морето, естественото желание за по-лека, проста и бързо приготвена храна… всичко това са фактори, влияещи върху начина, по който се чувстваме.

Това доказват и резултатите от едно доста обширно изследване, проведено наскоро в Испания. В продължение на 8 години учените наблюдават участниците – 15 000 младежи – и стигат до извода, че онези от тях, чийто начин на хранене включва плодове, зеленчуци, ядки и риба имат 30% по-нисък шанс да развият клинични симптоми на депресия като възрастни, в сравнение с тези, консумирали редовно захар и обработени храни.

Краят на лятото не е причина да забравим добрите хранителни навици, и все още има достатъчно богат избор – вижте само многообразието от продукти, които предлагат фермите в момента! А за да ви помогнем да се справите с лошото настроение – подбрахме ви онези храни, чийто състав гарантирано ще ви зареди с позитивизъм, енергия и желание за живот.

7 храни за незабавно добро настроение

Скариди

Ключът тук е високото съдържание на витамин В 12 – витамин, който на повече от нас липсва и който е отговорен за бързото функциониране и доброто състояние на мозъка. Освен това скаридите са уникален източник на антиоксиданта астаксантин, който се грижи за здравето на нервната система.

Със 100 гр скариди получаваме и близо 100% от препоръчителната доза селен, който подпомага доброто състояние на сърцето и се препоръчва при депресия.

7 храни за незабавно добро настроение

Манголд

Високото съдържание на магнезий е причина този зеленолист зеленчук да попада в селекцията ни. Магнезият е важен за биохимичните реакции, протичащи в мозъка и за нивата на енергия в организма, използва се и като добавка при лечението на депресия. Ако на трапезата ви досега не е присъствал манголд – запознайте се с него и вижте защо трябва да го каните по-често.

7 храни за незабавно добро настроение

Телешко месо

Важно за уточнение – става въпрос за телешко месо от животни, хранени на паша, защото в тяхното месо се съдържа много по-голямо количество свързана линолеленова киселина (CLA), която се бори с хормоните на стреса – и с мазнините в коремната област, което е достатъчна причина да ни накара да се чувстваме по-добре!

7 храни за незабавно добро настроение

Кисело мляко

Калцият, който се съдържа в киселото мляко, действа стимулиращо на мозъка, като го кара да освобождава невротрасмитери, каращи ни да се чувстваме добре.

А липсата на достатъчно калций може да доведе до безпокойство, депресия, раздразнителност, да увреди паметта или да забави мисленето – все достатъчно причини, за да не пропускаме киселото мляко (което пък е и богато на протеин, така че ще ни държи сити дълго време).

7 храни за незабавно добро настроение

Мед

Полезните вещества в меда като керцитин и кампферол действат противовъзпалително, поддържат мозъка във форма и се борят с депресията. Медът съдържа и биостимулатори, които ще подсилят имунната система, и ще зареди организма с енергия, сила и издържливост.

7 храни за незабавно добро настроение

Домати

Използвайте ги, докато още ги има – пресни и пълни със слънце и ликопен – антиоксидантът, който защитава мозъка и предпазва от възпалителни процеси и подтиснато настроение. Ликопенът се съдържа в по-големи количества в кората на доматите, и се активира при топлинна обработка – или в комбинация със зехтин, който засилва абсорбацията му от тялото.

7 храни за незабавно добро настроение

Тиквени семки

Един от най-добрите естествени източници на триптофан – аминокиселината, която подпомага производството на серотонин от мозъка, и чиято липса води до агресия, влошаване на паметта и спад на настроението. Истински природен антидепресант!

 

Поръчайте пресни продукти директно от производителите и заредете тялото с енергия и здраве! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *