лук, лук ползи, ползи от лука
Съвети за здраве, Храна за размисъл

4 ползи от лука, за които не подозирате

Освен да придава неповторим вкус и аромат към всяко ястие, в което го добавяме, лукът има и няколко неочаквано добри полезни свойства. Ей така най-обичаме – да съчетаваме вкусното с полезното! А сълзите при рязането съвсем не трябва да са причина да пропуснете лука – вижте за какво може да ви бъде от полза той.

При настинки и простуди

Лукът има антибактериални свойства, така че редовната му консумация може да е сред успешните начини да се предпазим от неприятните ефекти на студеното време.

В това отношение обаче лукът има успешно приложение и външно – като го нарежете на тънко и наложите долната част на стъпалата, обуете чорапи и оставите да престои една нощ. Фосфорната киселина, която се съдържа в него (същата, която ви кара да плачете, докато го режете), се абсорбира през стъпалата и навлиза в кръвообращението, като по този начин може да помогне с борбата с бактериите и инфекциите.

4 ползи от лука, за които не подозирате

За кръвната захар

Високото съдържание на сулфур и флавоноиди в лука намаляват нивата на кръвната захар, което може да е от полза при превенцията на сърдечносъдови заболявания и диабет.

Същите вещества предпазват и кръвоносните съдове от запушване и подобряват нивата на холестерола и триглицеридите.

При астма и алергии

Високото съдържание на керцитин (лукът е сред десетте най-богати на този антиоксидант храни) е причина за противовъзпалителните и антиалергенни качества на лука.

Керцитинът освен това предпазва клетките от производство на хистамин (който е отговорен за алергичните реакции), а при хората, страдащи от астма, може и да разшири дихателния тракт, като по този начин облекчи дишането.

4 ползи от лука, за които не подозирате

Срещу развалени зъби 

Яденето на суров лук със сигурност води до неприятен дъх в устата, но също така убива голямо количество от бактериите в устата, които водят до развалени зъби. Две-три минути дъвчене на суров лук са достатъчни, за да убият повечето микроби в устата.

Освен всичко това, с една средно голяма глава лук (около 150 г) си набавяме 19% от препоръчителната дневна доза витамин С, 9% витамин В 6, 7% фолат, 10% манган, 6% калий и 10% фибри.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките производители и заредете тялото с енергия и здраве! 

 

2 responses to “4 ползи от лука, за които не подозирате

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *