холестерол, храни за холестерола
Храна за размисъл

8 храни, които намаляват холестерола

Да обръщаме внимание на нивата на холестерола в организма е важно, защото по този начин се грижим за сърцето и може да избегнем развитието на сериозни заболявания в бъдеще. За да сме сигурни, че всичко е наред, добре е веднъж годишно да си правим изследване на кръвта, където в резултатите ще видим дали всичко е в границите на приемливите дадености.

Защо холестеролът е важен?

Холестеролът е нормална съставна част на всички клетъчни мембрани в човешкия организъм, и е необходим за синтеза на хормоните на кората на надбъбречната жлеза, мъжките и женските полови хормони, витамин D, жлъчните киселини и още десетки метаболитно активни вещества, жизнено необходими за нормалната обмяна.

Кога холестеролът се превръща в проблем?

Когато постъпилият с храната и синтезираният от организма холестерол не успее да се усвои от клетките, и започне да се отлага по стените на кръвоносните съдове.

В случай на завишени нива на холестерола, най-често съветът на лекаря е диета и повече активност. И въпреки че от телевизора ще чуете как може да се погрижите за сърцето, ядейки маргарин, ние вярваме, че сте достатъчно интелигентни, за да приемате подобни съвети с насмешка и пренебрежение.

Природата се е погрижила да ни снабди с достатъчно богат избор от храни, които могат да повлияят позитивно на нивата на холестерола – и слава Богу, маргаринът не е сред тях! Вижте и кои са най-полезните храни, които влияят върху нивата на холестерола.

Червено вино

Започваме силно и позитивно! Алкохолът, съдържащ се във виното, вдига нивата на добрия холестерол, а ресвератролът понижава нивата на лошия.

Единственото условие е да заложите на истинско вино с гарантиран произход, за да сте сигурни, че получавате максимум полезен ефект. И да не прекалявате, нали така? Наздраве!

Боб, леща, грах и нахут

Ключът при варивата, независимо дали боб, леща, грах или нахут, е в разтворимите фибри – които освен да понижат нивата на холестерола, ще регулират и нивата на кръвната захар. Освен това са и достатъчно богати на протеин, така че да ви държат сити дълго време.

Ябълки

Освен да ви заредят с витамини и полифеноли, пектинът (който спада към неразтворимите фибри) ще спомогне за изкарването на холестерола, който приемаме с храната, да излезе от тялото, преди да бъде абсорбиран.

Не забравяйте обаче, че за да извлечете ползите от фибрите, трябва да приемате плодовете цели, не под формата на сок.
8 храни, които намаляват холестерола

Сьомга

Всеки път, като стане дума за сьомга и въобще мазните риби, се споменават прословутите омега-3 мастни киселини. Какво да се прави, нищо чудно, че се наричат незаменими – няма как да минем без тях. Точно те ще работят срещу разграждането на лошите мазнини в тялото и ще поддържат нивата на холестерола в разумни граници.

Сьомгата обаче съвсем не е единственият източник на тези полезни мазнини – вижте още 12 източника, с които да си набавите омега-3, защото ключът винаги е в разнообразието!

Орехи

Освен полезни за мозъка, както ни е казвала баба преди години, орехите са и много полезни за сърцето, главно заради ненаситените мастни киселини, които се съдържат в тях. 8 храни, които намаляват холестерола

Чесън

От векове известен като грижещ се за сърцето, ключовият фактор при чесъна е веществото алицин. А ако здравето на сърцето ви не е достатъчно да пренебрегнете миризмата на чесъна, имаме и още 15 точно толкова добри причини!

Домати

Тук основната полза е от антиоксиданта ликопен, който оказва ползотворен ефект върху артериите, като ги предпазва от натрупване на холестерола по стените им. Не забравяйте, че готвенето на доматите помага за отделянето на максимум количество ликопен и по-лесното му усвояване от организма.

8 храни, които намаляват холестерола

Натурално какао и шоколад

Богатото съдържание на антиоксиданти е сред плюсовете, които най-често изтъкваме, стана ли дума за шоколад (и не забравяме да напомним, говорим за съдържание на какао над 70%). А един от тях е особено полезен в случая – процианидин, който намалява количеството холестерол, което тялото абсорбира.

 

Поръчайте пресни продукти директно от малките производители и заредете тялото с енергия и здраве! 

 

3 responses to “8 храни, които намаляват холестерола

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *