липса на витамини, липса на минерали
Съвети за здраве, Храна за размисъл

5 хранителни вещества, които може би ви липсват

Случва ли ви се точно след питателен обяд да изпитате нуждата от блокче шоколад или пакет солени фъстъци? Нужда толкова непреодолима, че няма логична мисъл или довод, който да ви откаже?

Причината да се предадете пред желанието за нещо сладко/солено (без значение че изобщо нямате нужда от него), не е само въпрос на воля. Вместо това се опитайте да намерите истинската причина за желанието си – това най-често е липсата на някой определен жизненоважен елемент в организма.

Именно дефицитът на хранителни вещества обикновено ни кара да ни се прияждат онези храни, които знаем, че е по-добре да избягваме – от пържени картофи, през мазни сандвичи до напомпани със захар храни и напитки. Вижте и кои са основните вещества, които най-често ни липсват. 5 хранителни вещества, които ви липсват

Калций и магнезий

Ниските нива на калций и магнезий – които най-често вървят ръка за ръка – обикновено са причината за появата на силно желание за нещо много сладко или много солено. А стресът и приемът на прекалено много захар допълнително намаляват нивата им – и в крайна сметка нещата стават една безкрайна въртележка, от която трудно може да се слезе.

За да избегнете липсите, набавяйте си ежедневно необходимия калций от млечни продукти като кисело мляко, кефир и бяло сирене и зеленолистни зеленчуци като спанак, кейл и манголд. Необходимият магнезий ще намерите в ядки и семена, картофи, броколи и млечни продукти.

Витамини от група В

Отново нещата опират до стреса (уви, в днешния свят трудно може да го избегнем), а витамините от група В са ключови за способността му да се справяме с него.

В1 и В5 например спомагат за правилното функциониране на надбъбречните жлези, а В6 и В9 участват в синтезирането на определени нервотрансмитери, които стабилизират настроението и ни карат да се чувстваме добре.

В периоди на голям стрес тялото изразходва тези витамини много по-бързо – а в допълнение върху нивата им отрицателно влияят и нещата, към които прибягваме за справяне със стреса, като кафе, алкохол, захар и лекарства.

Бъдете сигурни, че си набавяте необходимите витамини от група В, като включите в храненето си месо и морска храна, но и зеленолистни зеленчуци, картофи, яйца и кисело мляко, авокадо и банани.

5 хранителни вещества, които ви липсват
Цинк

Минерал, от чийто дефицит обикновено са засегнати възрастни хора с натоварено ежедневие – ами, да, това са почти всички активни хора на планената.

Липсата на цинк може да подтисне вкуса ви, като по този начин ви кара да търсите по-силни и натрапчиви храни. Ако още преди да сте опитали яденето, вече посягате към солницата, може би не ви достига цинк.

За да възстановите баланса, трябва да заложите на червено месо, черен дроб и морски дарове, а в по-малки количества цинк се съдържа и в яйца, грах и ядки.

5 хранителни вещества, които ви липсват
Желязо

Липсата на желязо ни кара да искаме месо – големи сочни пържоли, и ако сте жена, особено в предменопауза, значи много добре знаете за какво става дума.

Животинските източници наистина са най-добри, ако искаме да запълним липсите на желязо, но ако търсим нещо растително, най-добрите източници са сушени плодове, ядки, тиквено и слъчогледово семе, леща и нахут.

За да абсорбирате максимално добре желязото, приемайте го паралелно с витамин С – тоест, добавете една богата салата към пържолата.

5 хранителни вещества, които ви липсват

Омега-3 мастни киселини

Ако в 11 часа вечерта нищо не може да ви спре да поръчате пица с допълнително сирене отгоре, потърсете причината в ниските нива на омега 3.

За да избегнете желанието за мазни храни, бъдете сигурни, че си набавяте нужните количества от есенциалните мастни киселини редовно.

Най-добрите опции включват риби, особено по-мазните такива (като сьомга, сьомгова пъстърва, сардини и скумрия), но дори с едно яйце – стига да е от пасищни кокошки – може да си набавим до ⅓ от необходимата дневна доза омега 3. В допълнение, вижте и тези още 12 източници на незаменимите омега 3 – за някои от тях едва ли сте предполагали!
5 хранителни вещества, които ви липсват

 

Поръчай пресни продукти директно от малките производители и зареди тялото с енергия и здраве! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *