3 знака, че ви липсва протеин
Съвети за здраве, Храна за размисъл

3 знака, че ви липсва протеин

Ако не сте от редовните посетители на фитнес залите, може би не се замисляте за това колко протеин поемате и дали количеството е достатъчно. А защо това е важно? Защото протеинът – или белтъците – са жизнено необходими на тялото, за да може то да се развива, расте и обновява.

Именно като усвоява белтъците, които приема с храната, организмът си набавя необходимите му за съществуването аминокиселини.

Функциите, които протеинът изпълнява в тялото, са многобройни:

  • те работят като катализатор на биохимични реакции (ензими);
  • изпълняват структурна функция, като изграждат и променят формата на клетките (колаген, кератин и еластин);
  • защитават организма, като се свързват с токсини и допринасят за по-бързото им извеждане от тялото; неутрализират бактерии, вируси и чужди протеини;
  • пренасят сигнали между клетките, тъканите и органите;
  • изпълняват транспортна функция (хемоглобин, който пренася кислород от белите дробове към тъканите);
  • осигуряват движение на тялото като мускулно съкращение и движение на клетките в организма и са източник на енергия.

Накратко – липсата на протеин може да доведе до нарушение на основните функции на организма, забавено развитие, боледуване. Обърнете внимание дали някой от следните знаци се отнася за вас – може би причината е, че не приемате достатъчно протеин.

3 знака, че ви липсва протеин

Косата ви пада

Когато не приемате достатъчно протеин, тялото използва запасите и оптимизира разходите – една от външните прояви на този процес може да е загубата на коса. Процесът може да е разтегнат във времето, така че да отнеме месеци, преди да му обърнете внимание.

Добрата новина е, че започнете ли да снабдявате тялото с необходимото количество протеин, нещата са обратими.

Губите мускули и нямате сила

Ако там, където някога сте имали мускули, днес има само размекната маса, или изпитвате трудност да качите торбите с покупките по стълбите, причината отново е в недостатъчния прием на протеин.

Проблем тук може да е не само загубата на сила и затрудненото изпълнение на ежедневните задачи, но в дългосрочно отношение липсата на протеин може да доведе до забавяне на метаболизма, и да е причина за появата на болестни състояния.

Често боледувате

Белтъците са необходими за правилното функциониране на имунната система, да се бори с бактериите и вирусите. Така че ако често ставате жертва на грипове, настинки и инфекции, може би точно това е причината.

Когато говорим за протеини в храната, първото, за което се сещаме, са месо, риба и яйца, но има и достатъчно много други източници, от които да си набавите необходимото количество – вижте кои са шест от тях тук.

3 знака, че ви липсва протеин

 

Поръчай пресни продукти директно от малките производители и зареди тялото с енергия, сила и здраве! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *