имунна система, храни за имунна система
Храна за размисъл

6 лесни начина да укрепите имунната система

Няма гаранция откъде ще дойде следващата порция бактерии и вируси, особено когато всички наоколо започват да кашлят и посмърчат. Но ако тялото ни е достатъчно силно и подготвено, може и да ни се размине.

Тези прости трикове може би са точно онова, което ви е липсвало, за да се лишите от онези досадни дни, прекарани в леглото в компанията на носни кърпички, термометър и унило настроение. Вижте кои са най-лесните начини да укрепите имунната система, така че да понесете по-леко сезона на грипа.

6 лесни начина да укрепите имунната система

Наспивайте се достатъчно

През нощта тялото се възстановява и регулира нивата на стрес хормоните, които могат да ви направят по-податливи към инфекции. Така че 8-те (или повече, ако може да си ги позволите) часове сън са важни, особено в студеното време.

Това е изводът и на няколко изследвания, според които хората, които се наспиват, имат до три пъти по-малко вероятност да хванат настинка или грип, в сравнение с онези, които спят по-малко от 7 часа на нощ.

6 лесни начина да укрепите имунната система

Яжте повече цветове

Една чиния, пълна с цветовете на дъгата, освен че ще ви зареди с добро настроение, ще даде на организма и богат набор от най-различни витамини, минерали и други полезни вещества, които ще подпомогнат възстановяването на клетките и ще подсилят съпротивителните сили на организма.

Заложете на повече плодове, зеленчуци, ядки и семена, както и на чист протеин, за да дадете шанс на имунната система да се представя на ниво.

6 лесни начина да укрепите имунната система

Погрижете се за стомаха

Всеки ден през устата към тялото ни навлиза какво ли не – от приятните усещания на вкусната храна, до не чак толкова приятните бактерии и микроби. И макар че по-голямата част от тях са напълно безобидни, някои от тях са причината за появата на болести.

Тук идва ролята и на храносмилателната система – приемът на “добри” бактерии могат да подсилят имунната система и да оптимизират работата й, така че наблегнете на консумацията на храни с наличие на пробиотици. Такива са кисело мляко, кефир, ферментиралите храни като кисело зеле или кисели краставички, например.

6 лесни начина да укрепите имунната система

Мийте по-често ръцете

Не че искаме да звучим като учителката от детската градина ни напомнят, обаче миенето на ръцете си е важно за намаляването на риска от бактерии и микроби. Не е нужно да се стига до крайности, но задължителните моменти са преди хранене, преди и след приготвяне на храна, след ползване на баня и тоалетна, след кихане или кашляне.

Мокрите кърпички и дезифектантът за ръце са повече от необходим аксесоар през студените месеци, за да се предпазим от нежелани инфекции, в случаите, в които нямаме достъп до сапун и вода.

6 лесни начина да укрепите имунната система

Прегръщайте по-често

В дългите студени дни имаме нужда от много повече позитивни преживявания – а именно с това ни зарежда времето, прекарано с любимите хора.

Доказано е, че социалните контакти (стига да са от приятния вид), особено ако са придружени от прегръдки (10 секунди са достатъчни за отделянето на хормона на щастието окситоцин) могат да повлияят положително и на работата на имунната система и да ни направят по-устойчиви към заболявания.

Независимо от мрачната прогноза, ранно настъпващата вечер и унилото настроение, направете усилие поне няколко пъти седмично да се срещате с близките хора и да презаредите социалните батерии.

6 лесни начина да укрепите имунната система

Кажете Омммм…

Тези от вас, които се занимават с йога, знаят позитивите, които носи тя. Леките упражнения, съчетани с дишане и медитация укрепват имунната система, освен това дават възможността на тялото да регулира нивата на хормоните на стреса и да се зареди с достатъчно кислород, който възстановява клетките.

 

Зареди тялото с енергия, сила и здраве – поръчай пресни продукти директно от малките производители! 

 

3 responses to “6 лесни начина да укрепите имунната система

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *