бира, бира ползи
Лято, Пролет, Сезонни богатства, Храна за размисъл

7 причини да пиеш една бира

Макар да сме любители на бирата, досега винаги давахме предимство на червеното вино – най-вече заради прословутите му здравословни качества.

Вече обаче съвсем спокойно можем да спрем да пренебрегваме кехлибарената течност – съвсем наскоро се оказа, че тя, също както виното,  може да има положителен ефект върху сърцето и да ни предпази от сърдечносъдови заболявания.
7 причини да пиеш една бира

До това заключение са стигнали шведски учени, които изследвали 1500 жени в продължение на 50 години, като проследявали консумацията им на бира, вино и твърд алкохол и появата на инфаркт, диабет и рак.

В края на изследването се оказало, че жените, които пиели умерено бира (под това се разбира веднъж или два пъти седмично), имали 30% по-нисък риск от сърдечни заболявания, в сравнение с онези, които пиели повече или не пиели изобщо.

До подобен извод са стигали и предишни изследвания, според които бирата подобрява еластичността на артериите и може да се окаже фактор при превенцията на атеросклероза и сърдечен удар.

7 причини да пиеш една бира

И още шест ползи от бирата 

Бирата може да намали риска от камъни в бъбреците – поради високото водно съдържание, което е до 93%, и диуретичния й ефект. Смята се и, че хмелът може да забави отделянето на калция от костите, което е свързано с появата на камъни в бъбреците.

Бирата може да е от полза за костите – хмелът е източник на хранителен силикон, който участва във формирането на костите.

Бирата може да намали риска от диабет тип 2 пиенето на бира увеличава производството на жлъчка, което ни помага на мазната храна да се храносмели по-бързо.

7 причини да пиеш една бира

Бирата може да намали нивата на холестерола – заради съдържащите се в нея бета-глюкани, вид разтворими фибри, които регулират холестерола. Принципът е, че колкото по-тъмна е бирата, толкова по-високо е съдържанието на фибри в нея.

Бирата съдържа полезни хранителни вещества – като калций, магнезий, селен, фосфор, йод, калий, и полезните за сърцето витамини от група В – В 6, В 12 и фолат. Нивото на В 12 в повечето бири е около 3% от препоръчителната дневна доза, което я прави един от малкото растителни източници на този витамин (добра новина за вегетарианци и вегани).

Бирата може да ни предпази от вредното влияние на свободните радикали – благодарение на малца и хмела, бирата съдържа фитохимикали, които работят като антиоксиданти, предпазващи от оксидативен стрес.

 

Поръчай бира и всичко останало за добро здраве и тонус директно от малките производители! 

 

One response to “7 причини да пиеш една бира

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *