Осем неща, които не знаете за кейл
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Осем неща, които не знаете за кейл

В последните години от абсолютно непознат и крайно труден за намиране зеленчук, кейлът се превърна в нещо сравнително типично. Е, ако не на всяка маса, то поне за онези от нас, които са заинтересовани да получват най-много полезни хранителни вещества по най-добрия начин.

Нищо чудно, че тъмнозелените листа на този зеленчук се славят със статуса на суперхрана – като погледнеш хранителното им съдържание, направо се чудиш къде са се побрали всички тия витамини, минерали и фитонутриенти!

Независимо дали вече е част от менюто ви, или все още сте под въпрос дали да експериментирате, вижте няколко интересни факта, които може би не знаете за кейл.

Осем неща, които не знаете за кейл

Кейл е изключително богат на антиоксиданти

С много високо съдържание на сулфур, който спомага за производството на глутатион, един от най-важните антиоксиданти за тялото.

Освен това съдържа лутеин (суровият кейл е зеленчукът с най-богато съдържание на лутеин) и зеаксантин, които повишават нивата на пигмент в очната макула, като увеличават защитата от вредното влияние на слънцето и намаляват риска от макулна дегенерация.

Осем неща, които не знаете за кейл

Съчетава се добре с други храни

В комбинация с полезни мазнини като зехтин, авокадо или ядки, мастноразтворимите картениоди, които се съдържат в кейл, се усвояват по-лесно от тялото.

Има антиракови свойства

Високите нива на фитонутриенти, като глюкозинолат например, могат да предпазят от формирането на тумори, както и да блокират ензимите, които се асоциират с развитието на ракови клетки.

Кейлът е лесно приспособим

Може да прибавите кейл към разнообразие от рецепти – например към омлета за закуска, зеленото смути, задушените зеленчуци към рибата или пилето за вечеря, салата, или португалската супа, която ни приготви Йоли Делибозова.

Или да го запечете върху лист хартия, за хрупкава и полезна алтернатива на картофения чипс.

Осем неща, които не знаете за кейл

Грижи се за здравето на костите и мозъка

С една чаена чаша кейл ще си набавите полезния за костите калций, колкото с една чаша мляко, както и желязо, което спомага за преноса на кислород до клетките.

Плюс това е източник и на полезните омега-3 мастни киселини, които подобряват паметта, функционирането на мозъка и по-доброто му представяне.

Наличието на магнезий пък спомага за справянето със стреса (и освен това се грижи за храносмилането).

Кейл е с високо съдържание на фибри

Ежедневният набор на необходимото количество фибри е важно, защото може да е фактор при стабилизирането на нивата на кръвната захар и превенцията на диабет.

Освен това храните, съдържащи фибри, ни държат сити по-дълго време, а с една чаена чаша кейл си набавяме 10% от необходимото ни количество за деня.

Зарежда ни с повече витамини А и С

Със 133% от препоръчителната дневна доза от витамин А и 134% витамин С, кейлът определено бие голяма част от останалите плодове и зеленчуци.

По-добре изберете био кейл 

Кейл е в списъка на EWG за продукти с най-високо съдържание на пестициди, така че избирайте такъв, който е отгледан чисто и локално – като този, който може да поръчате от Био Ферма Софина.

 

Поръчай пресни плодове и зеленчуци директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *