6 дебели мазни лъжи за мазнините
Съвети за здраве, Храна за размисъл

6 дебели мазни лъжи за мазнините

Вече повече от 20 години ни се втълпява, че мазнините са главният виновник за наднорменото тегло, сърдечните заболявания, и какво ли още не.

Слава Богу, все по-често се чува и гласът на разума, а именно – проблем с мазнините няма, и цялата параноя е резултат от изкривени научни изводи, медийна спекулация и недообмислена политика (главно от страна на Щатите, откъдето тръгват и почти всички течения и моди в храненето).

В крайна сметка, като съберем на едно място нещата, оказва се, че измислиците в света на мазнините не са една и две, и все още има достатъчно хора, които да им вярват. Вижте кои са най-големите лъжи, които все още се въртят в обществото по повод на мазнините.

6 дебели мазни лъжи за мазнините

Ако ядеш мазно, ще надебелееш

Истината: Мазнината, която ядеш, е съвсем различна от тази, която тялото складира. Това, което те кара да качваш тегло, не е вида храна, а количеството й (и липсата на достатъчно физически действия).

А ако мазнините изобщо влияят по някакъв начин на апетита, то ефектът е положителен – тъй като отнемат повече време за храносмилане (особено в сравнение с рафинираните въглехидрати), мазната храна остава по-дълго усещане за ситост.

Освен това мазнините в храната са отговорни за абсорбирането на витамините, и се разграждат до мастни киселини, без които мозъкът не може да функционира, така че изключването им от менюто съвсем не е опция.

Транс мазнините няма да те убият 

Истината: Проблемът с транс мазнините е, че се натрупват в организма – така че дори минималните количества от тях могат да се окажат проблем в дългосрочен план.

Този тип мазнини не се разграждат – това е и причината, поради която се добавят към хранителните продукти, за да удължат живота им. Но в тялото те се натрупват в артериите и черния дроб, и създават предпоставки за животозастрашаващи заболявания.

6 дебели мазни лъжи за мазнините

Няма проблем с храните, на които пише “0 грама транс мазнини”

Истината: Правилото в математиката е, че закръглянето под 0.5 става към по-малкото число – такъв е и принципът на производителите, когато описват съдържанието на храната върху етикета.

И ако 0.5 г транс мазнини не звучи чак толкова страшно – това все пак е половин грам! – като го сметнем в перспективата на 4 порции по 0.5 г, това са си чисти 2 грама.

Най-добрият вариант е всичко, което съдържа частично хидрогенирани мазнини, да бъде избягвано.

Колкото по-малко наситени мазнини, толкова по-добре 

Истината: Наситените мазнини в никакъв случай не са пряката причина за сърдечносъдовите заболявания.

Факт е, че според научните изследвания хората, чието хранене включва големи количества наситени мазнини от червено месо и масло, имат по-висок риск от сърдечни болести, но също също толкова висок риск имат и хората, заменящи мазнините с рафинирана захар и въглехидрати.

В крайна сметка, истината е в баланса, умерената консумация и истинската храна.

6 дебели мазни лъжи за мазнините

Пълномаслените млечни продукти не са полезни 

Истината: Точно обратното, млечните продукти съдържат по-различен вид мазнини, които не се абсорбират като мазнините от останалите храни.

А хората, които избират максималния процент масленост в млечните продукти, са по-малко склонни към затлъстяване, високо кръвно налягане или диабет тип 2.

Салата, овкусена с мазнина, вече не е полезна 

Истината: Тялото има нужда от мазнините, за да усвои витамините и останалите полезни вещества, които приема от зеленчуците.

Не се притеснявайте да добавите зехтин или друго студенопресовано масло към салатата, така само ще помогнете на абсорбацията на нутриентите, и ще заредите организма с омега-3 мастни киселини.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве! 

 

One response to “6 дебели мазни лъжи за мазнините

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *