5 вещества, които се борят със сезонната депресия
Съвети за здраве, Храна за размисъл

5 вещества, които се борят със сезонната депресия

С настъпването на студеното време умърлушените лица стават все по-честа гледка, а липсата на мотивация ни наляга осезателно.

Терминът “сезонна депресия” обозначава това състояние, което се проявява по-често при смяната на сезоните, характеризиращо се с безпричинна тъга, липса на интерес, липса на енергия, нарушен сън и чувство на безполезност.

Ако есента и зимата не са точно вашия сезон, и мисълта за хапещия лицето въздух, дългите нощи и голите клони на дърветата не ви действат особено положително, спокойно!

Тези пет вещества ви идват на помощ, за да се справите с лошото настроение и сезонната депресия, а хубавото е, че ги намираме съвсем естествено в храната.

5 вещества, които се борят със сезонната депресия

Фолат

Хората, които страдат от леки депресивни състояния, имат по-ниска концентрация на фолат в кръвта, така че консумацията на богати на този витамин от група В храни като леща, боб и нахут могат да помогат за нормализирането на баланса.

Друг добър източник на фолат са лешниците, които може да поръчате пресни и отгледани напълно екологично от тук.

Омега-3 мастни киселини

Полезните мазнини, освен че се грижат за доброто функциониране на мозъка и сърцето, имат способността да влияят положително върху настроението.

В най-големи концентрации омега-3 ще ни подсигурят сьомгата, лененото и тиквеното семе.

Триптофан

Триптофан е аминокиселината, която подпомага производството на серотонин – химикалът, отговорен за чувството на щастие и регулиращ глада.

Производството му от организма се влияе от слънчевата светлина, така че нищо чудно, че с все по-късите дни количеството му намалява.

Можем да си набавим допълнително триптофан чрез киселото мляко, пилешкото и телешкото месо, яйца и ядки.

Цинк

Недостатъчното количество цинк е свързано с по-високия риск от депресивни състояния.

Можем да си го осигурим с храни от животински произход – с най-високо съдържание е телешкото месо, или с пълнозърнести продукти, ако предпочитате безмесна опция.

5 вещества, които се борят със сезонната депресия

Витамин D

Отново опираме до производството на серотонин и липсата на досатъчно слънце.

Освен да влияе върху по-високите концентрации на серотонина в тялото, витамин D подпомага и нервотрансмитерите в мозъка да работят по-добре.

Още една добра причина да заложим на храни с високо съдържание на този витамин – такива са гъбите, сьомгата и прясното мляко.

Бонус: хиперицин

Активното вещество, съдържащо се в жълтия кантарион, има меко антидепресивно действие, и се използва от дълги години като средство за лечение на подобни състояния (включително и за производството на лекарствени препарати). Препоръчваме чая с тематичното име Студени мрачни дни на Бутикова Био ферма Павлови, съдържащ жълт кантарион, резене, шипки, исландски лишеи.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия, здраве и добро настроение! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *