Ето как стомахът контролира мозъка
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Ето как стомахът контролира мозъка ни

Ако си мислите, че мозъкът е основният контролен орган в тялото, може би е време да преосмислите нещата. Все по-често лекарите и учените говорят за стомаха като за “втори мозък” и се оказа, че връзката между тези два органа е много по-сериозна и задълбочена, отколкото се е предполагало.

Не че това е някаква новина – в крайна сметка, как се появяват пеперудите в стомаха при вида на точно определен човек, или нервното свиване преди важно интервю за работа?

Следващият път, когато ви налегне безпокойство или изпаднете в лошо настроение, ей така наглед безпричинно, не си блъскайте главата – възможно е проблемът да е доста по-надолу.

Връзката между мозъка и стомаха е двупосочна, и двата органа взаимно си влияят.

И така, както мозъкът може да предизвика появата на определени стомашни състояния (т.нар. синдром на нервния стомах и симптоми като присвиване, болка, разстройство), така и стомахът може да влияе върху състоянието на мозъка.

Учените наричат този “втори мозък” ентерична нервна система, и тя съвсем не е малка – обхваща над 100 милиона нервни клетки, разположени по стомашно-червния тракт от хранопровода до ректума.

Това, за което е отговорен вторият ни мозък, е да контролира храносмилането, от преглъщането през освобождаването на ензимите, които разграждат храната, до преноса на хранителните вещества с кръвта.

И въпреки че ентеричната нервна система не притежава способността да мисли в общоприетия смисъл на тази дума (примрено да разпредели бюджета до заплата или да сътвори хитроумен смс), тя притежава уникална способност да комуникира с основния ни мозък – при това със забележителни резултати.

Учените все задълбочено изследват начина, по който нездравословната стомашна среда може да оказва влияние върху настроението и появата на психологичните състояния и заболявания (безпокойство и депресия).

Засега е сигурно, че двата ни мозъка поддържат постоянна и задълбочена връзка. И не само нервността в мозъка може да предизвика нервност в стомаха, но и обратното – липсата на баланс в чревната флора, възпалителните процеси и раздразненията в храносмилателната система може да са причина за появата на липса на баланс и появата на отклонения в психичното здраве.

Ключов фактор за правилното функциониране на храносмилателната система е балансираната диета, която залага на чиста и прясна храна, богата на хранителни вещества.

Допълнително, за да се погрижите за доброто състояние на черната флора и баланса между полезните и вредните бактерии, заложете на храни с високо съдържание на пробиотици – такива са кисело мляко, кефир, кисело зеле и други ферментирали зеленчуци (такива, които не са преминали топлинна обработка), и натурален шоколад.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и заредете тялото с енергия и здраве! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *