Ето защо ферментиралите храни са толкова полезни
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Ето защо ферментиралите храни са толкова полезни

Ако когато чуете ферментация, първото, за което се сещате, е вино – не, този път няма да си говорим за това колко е полезно то. Този път става въпрос за всичко онова, без което нито една зима не може да мине.

Да, досещате се – киселото зеле, киселите краставички и всички останали зеленчуци в тяхната кисело-солена, затворена в буркани форма.

Именно ферментацията е онова, което им дава специфичния кисел вкус – защото процесът протича благодарение на полезната лактобациликус бактерия, която се храни със захар и произвежда млечна киселина като отпадъчен продукт.

Освен че е един от най-добрите начини за съхранение на зеленчуци и плодове през дългите месеци, в които прясната продукция е ограничена, ферментиралите храни имат и не един плюс за здравето и тялото.

В резултат от протичащите процеси, те са богати на ензими, витамини, омега-3 мастни киселини и пробиотици. Истинска зареждаща бомба от полезни вещества, точно във времето, в което организмът ни има най-голяма нужда!

Естествената ферментация има способността да запазва всички полезни вещества в храните, като същевременно ги прави по-лесни за усвояване от тялото.

Същевременно богатото наличие на пробиотици подобрява чревната флора, храносмилането и имунната система.

Важно е да уточним обаче следното – за естествено ферментирали храни се смятат само тези, които са преминали процеса в разтвор на сол и вода, без други добавки и без излагането на топлинна обработка. Тоест, това изключва голяма част от туршиите, за чието приготвяне се използва оцет и олио, както и стерилизираните такива.

Няма нищо по-лесно от това да извлечете ползите от естествената ферментация, да подобрите цялостно състоянието на храносмилателната и имунната система, и да се заредите с витамини и минерали за студените дни.

Съвсем не е нужно да търсите бидона за зеле и да се притеснявате от евентуалната миризма на вкиснато. Може да си ги приготвите лесно и бързо, в малки количества в буркани, които се съхняват в хладилника.

Зеле и краставички са най-очевидните и добре познати избори, но всеки един зеленчук, а и плод (като круши и ябълки) е подходящ за целта. Продуктите се нарязват на парчета или ивици, объркват се със сол и се заливат с вода. Затискат се, така че да не изплуват, и съда се оставя на топло да преседи 2-3 дни. След което съдържанието се прехвърля в буркан, и се съхранява в хладилника до няколко месеца.

Ето защо ферментиралите храни са толкова полезни

Препоръчваме ви тази рецепта за квас от цвекло, заради особено високото съдържание на полезни вещества в него. Самото цвекло също става за ядене, но главен акцент тук е течността – силно зареждащ тоник за организма, който прочиства кръвта и черния дроб, действа имуностимулиращо и общоукрепващо на организма. И е чудесен заместител на оцета в салати и ястия.

Необходими са ви е 4-6 средно големи глави червено цвекло и 5 с.л. морска сол. Нарязвате цвеклото на кубчета, обърквате го със солта, заливате с вода и покривате. Оставяте на топло 2 дни, след което прехвърляте в буркан и съхранявате в хладилник.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

2 responses to “Ето защо ферментиралите храни са толкова полезни

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *