Всичко, което искате да знаете за антиоксидантите
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Всичко, което искате да знаете за антиоксидантите

Свикнали сме да слушаме за антиоксидантите и колко са полезни те, но знаем ли какво точно представляват и с какво точно се борят?

Антиоксидантите могат да предотвратят уврежданията или да възстановят клетки, засегнати от влиянието на свободните радикали и оксидативния стрес.

Ако използваме едно популярно сравнение – знаете как кислородът води до появата на ръжда при желязото, или как ябълката покафевява, след като бъде разрязана?

По подобен начин, въпреки че кислородът е жизненонеобходим за съществуването на тялото, може да доведе и до вреда, ако се остави на естествения процес и не му се противодейства.

Свободните радикали, които са продукт от процеса на производство на енергия от тялото, са атоми или групи от атоми с нечетен брой електрони.

Тъй като електроните се придвижват по двойки, свободните радикали търсят нови “електронни партньори”, с които да се сдвоят, като ги отнемат от други клетки от тялото, създавайки по този начин нови свободни радикали.

В търсенето си на нови партньори, тяхна цел могат да станат протеините, мазнините или ДНК клетките, като по този начин да създадат условия за сериозни увреждания.

Ако свободните радикали атакуват ДНК, например, могат да доведат до генетични промени, които да създадат предпоставки за появата на рак.

Ако това е протеин, те могат да изменят структурата му, като го направят негоден да изпълнява ролята си в изграждането и възстановяването на клетките.

А мазнините, станали жертва на свободните радикали, създават благоприятни условия за запушване на кръвоносните съдове и появата на сърдечносъдови заболявания.

Тук на помощ идват антиоксидантите – те неутрализират свободните радикали, като осигуряват необходимия за създаване на двойка електрон, и прекъсват веригата на създаване на нови такива.

Самите антиоксиданти са стабилни, независимо дали са в двойка или не, така че не се превръщат в свободни електрони, след като дарят електрон.

За да се справя в постоянната борба със свободните радикали, тялото непрекъснато произвежда определено количество антиоксиданти.

Но оставено само на себе си, то трудно може да се справи – за целта е нужно да му помогнем, като му подсигурим богат асортимент и постоянен приток от богати на антиоксиданти храни.

Най-популярните антиоксиданти са витамините С и Е, картеноидите бетакаротин и ликопен, минералите селен и цинк, както и фитохимикали като керцитин, куркумин, антоцианидин.

С какво да заредим кошницата, така че да дадем летящ старт на тялото в борбата със свободните радикали? Заложете на лук, кейл, карфиол, чушки, боб, червено цвекло, домати, моркови, тиква, сушени сливи, ябълки, годжи бери, грозде, натурален шоколад и червено вино.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве! 

 

3 responses to “Всичко, което искате да знаете за антиоксидантите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *