6 храни, богати на витамин D
Съвети за здраве, Храна за размисъл

6 храни, богати на витамин D

В зимните месеци все по-малко виждаме слънцето, което освен всичко останало означава и че ни е по-трудно да си набавяме необходимото ни количество витамин D.

Факт е, че не ни трябва много, за да си го набавим – около 30 минути на слънце са предостатъчни да си осигурим нужното количество, но дори това може да се окаже предизвикателство.

Особено, когато живеем в град, където високите сгради, сутрешните мъгли и повечето слоеве дрехи, които ни се налага да носим в студеното време, възпрепятстват достигането на UV лъчите до кожата.

Затова и по-често жителите на градовете страдат от недостиг на витамина – сигурни сме, че нашите фермери, на които разчитаме за снабдяването с прясна и чиста храна, едва ли страдат от липсата му, и леко им завиждаме! Но също така сме им и благодарни, защото именно с храна можем да възстановим баланса и да си набавим така важните за тялото ни витамини и минерали.

За какво е важен витамин D?

Витамин D е жизненонеобходим за тялото, защото участва в усвояването и правилното разпределяне на калция и фосфора. Така той спомага за здравето на костите и зъбите, като същевременно пречи на отлагането на калций в кръвоносните съдове, белите дробове и сърцето.

Отделно ниските нива на витамин D се свързват с по-високо предразположение към инфекциозни заболявания, което го прави особено необходим през зимните месеци за по-ефективна имунна система.

В кои храни ще намерим витамин D?

За разлика от останалите витамини, в случая на витамин D набавянето с храна е малко по-трудно, но не и невъзможно.

С най-високо съдържание са мазните риби (сьомга, тон, скумрия), черния дроб, яйчните жълтъци, гъбите (печурки, манатарки, шитаке), кравето масло и млечните продукти (прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал).

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве! 

 

One response to “6 храни, богати на витамин D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *