Колко полезна е една круша?
Есен, Сезонни богатства, Храна за размисъл

Колко полезна е една круша?

Колко полезна е една круша? Отговорът се побира в една дума – много!

В сравнение с общоприетата представа за ябълката като един от най-полезните плодове, крушите определено страдат от незаслужено пренебрегване.

Може би поради факта, че съвсем не са толкова лесно достъпни целогодишно – което обаче е още една причина да се възползваме максимално, докато все още са в сезон.

А освен неустоимият аромат и сочен вкус, само с една средноголяма круша си набавяме около 24% от необходимите ни фибри за деня.

Какво по-добро, като имаме предвид, че именно фибрите се грижат за здравето и доброто функциониране на чревната флора и храносмилателната система. А това е пряко свързано със силната имунна система и способността ни да се справяме с нападките на вируси, бактерии и инфекции.

Крушите имат повече фибри от който и да било друг плод, а в допълнение към тях получаваме и около 190 мг калий, който участва в синтеза на протеини, подсигурява правилното функциониране на клетките, грижи се за баланса на електролитите и намалява риска от сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.

И не само – набавяме си и предостатъчно витамин С, който в ролята си на антиоксидант ще се бори с вредата, причинявана от свободните радикали, и ще влияе допълнително върху повишаването на имунитета на тялото.

Колко полезна е една круша?

Ние лично сме на мнение, че за една круша това звучи доста впечатляващо! Нищо чудно, че традиционната китайска медицина над 2000 години ги използва редовно като противовъзпалително, диуретично и намаляващо нивата на кръвната захар средство.

Но освен здравословните им ползи, най-големият плюс на крушите безспорно е вкусът. Със скромно количество калории, те са отлични за похапване по всяко време – от Българска круша може да поръчате пресни круши, събрали в себе си цялото есенно слънце, или сушени, за един много по-полезен вариант на чипс. Вижте и една страхотна, лесна и много ароматна рецепта за круши в карамел.

 

Поръчай пресни сезонни плодове директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *