месо и рак, червено месо рак,
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Големият въпрос – причинява ли месото рак?

След като Световната здравна организация съобщи, че беконът, саламите и като цяло обработеното месо увеличава риска от рак на дебелото черво, интернет, медиите и всенародното недоволство избухнаха.

За какво всъщност става дума? На базата на изследвания на Международната организация за изследване на рака, СЗО заключи, че консумацията на обработено месо (това, което е преминало през обработка с процедури за удължаване на срока на годност или подобряване на вкуса, като опушване, осоляване, добавяне на консерванти и т.н.) увеличава риска от рак на дебелото черво с 18%.

Факт, който постави месото в първа категория на доказани канцерогени, заедно с азбеста, тютюнопушеното, алкохола, противозачатъчните хапчета, замърсеният въздух и ултравиолетовата светлина.

Но това, което не се отчита от заглавията в медиите, които веднага приравниха бекона с цигарите, е че пушенето увеличава риска с 2 500%, в сравнение със сравнително скромните 18% на обработеното месо.

Връзката между месото и рака започва на ниво желязо и неговата разновидност, която се намира в животинските източници.

Хем- желязото, което постъпва в организма от месото, в храносмилателната система се разгражда до канцерогенните нитрозамини. (Поради тази причина червеното месо също е класифицирано от Международната организация за изследване на рака като вероятен канцероген.)

Обработеното месо обаче отвежда нещата стъпка напред – тъй като нитратите и нитритите, които се използват при обработката, също се превръщат в нитрозамини. Топлината обработка при висока температура допълнително влошава нещата, защото в процеса отново се отделят вещества, причиняващи рак.

В заключение – да, вероятно намаляването на консумацията на червено месо и обработено месо ще намали риска от рак – но в никакъв случай по начина, по който ще го направи спирането на цигарите.

Големият въпрос - причинява ли месото рак?

Така или иначе когато червеното месо е част от балансиран режим на хранене с разнообразие от пресни зеленчуци, пълнозърнести продукти и здравословни мазнини (в това отношение взимаме пример от хората, живеещи по Средизменоморието), няма причина за притеснение.

Колкото до саламите, бекона, суджуците и луканките – има достатъчно много такива, произведени от чисто месо, по традиционен начин и без добавките на вредни вещества, вижте само разнообразието, което предлагат нашите ферми.

И за да завършим още по-позитивно – изследванията на същата организация заключват, че редовната физическа активност може да намали риска от рак с от 20 до 80%. Така че вместо да се притесняваме и да живеем в страх, предпочитаме да сме активни, да избираме умно храната си и да се радваме на живота!

 

Поръчайте пресни и чисти продукти директно от производителите и заредете тялото с енергия и здраве! 

 

4 responses to “Големият въпрос – причинява ли месото рак?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *