вредна ли е солта, сол вредна, сол вреди,
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Наистина ли е толкова вредна солта?

Чували сме го стотици пъти като малки – не яж солено, ще си развалиш очите. По-късно към вредните странични ефекти от солта се прибавиха и високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, въобще – страшна работа.

Солта днес има толкова лоша репутация, че може да я сравним само с наситените мазнини и жълтъците на яйцата – но както се оказа, в тях всъщност няма нищо лошо.

Подобно на останалите митове в храненето, и демонизирането на солта се случва въпреки липсата на достатъчно научни доказателства, и на принципа, че когато една лъжа се повтори достатъчно често, тя се превръща в неоспорима истина.

Вредна ли е солта?

Каква всъщност е истината за солта?

Тялото ни има ежедневна физиологическа нужда от натрий, а солта изпълнява важни функции в организма. Освен това имаме вкусови рецептори специално за сол – или с други думи, тялото ни е създадено така, че да различава и търси солените храни.

Натрият и хлоридът са необходими за фунционирането на нервната система (а солта всъщност е натриев хлорид), подпомагат работата на надбъбречните жлези (които произвеждат множество важни хормони, сред които и тези на стреса), и регулират кръвното налягане.

Колко точно сол е достатъчно?

Според официалните препоръките на различни организации, препоръчителното количество натрий на ден най-често варира между 1500 и 2300 мг. Което означава от 0.75 до 1 чаена лъжичка сол дневно.

Звучи крайно малко? Истината е, че повече хора консумират минимум два пъти повече сол дневно. Но това не задължително е причина за притеснение.

Авторитетните организации имат дълга история на сбъркани съвети – и този за препоръчителния нисък прием на сол нищо чудно да се окаже поредният такъв.

Вредна ли е солта?

Първата стъпка към отричането на солта идва през 1904 година, когато френски доктори казват, че шест от техните пациенти с високо кръвно налягане обичали да ядат по-солено. Ако това не ви звучи достатъчно убедително, през 1970 г. Луис Дал доказва “безспорно” (по неговите думи), че солта причинява високо кръвно налягане – като храни плъхове с дози сол, еквивалентни на 500 мг за човека.

Днес обаче задълбочени контролирани изследвания доказват, че по отношение на високото кръвно налягане в дългосрочен план диета, бедна на сол, оказва минимално влияние в сравнение с такава с нормален прием – ефектът е все едно от 120/80 кръвното да стане 119/79.

А с изключение на хора, които действително имат здравословни проблеми, за средностатистическия здрав организъм приемът на недостатъчно сол може да бъде по-опасен, отколкото прекомерното количество.

Бедното на сол хранене може да увеличи нивата на “лошия” холестерол и триглицеридите и да повиши инсулиновата чувствителност.

Колкото до повишаването на кръвното налягане, други фактори оказват много по-голямо въздействие. Като например факта, че голяма част от хората приемат високи количества сол от обработените храни – а например хората, живеещи в крайбрежни региони консумират много по-големи количества сол чрез морската храна, но нямат здравословните проблеми, които се свързват с високите дози сол.

Или стресът, който е много по-сериозна причина за високото кръвно налягане – доказват го изследвания, в които дори хора, подложени на диета с ниско съдържание на сол, “вдигат кръвно”, когато са подложени на стрес.

Вредна ли е солта?

В крайна сметка за момента никой няма ясен и конкретен отговор на въпроса колко точно сол да консумираме – най-вероятно няма и да има, защото храненето е въпрос на индивидуални характеристики.

И да, има хора, които са по-чувствителни към нивата на солта и количеството влияе върху здравословното им състояние, но за по-голямата част от нас това колко сол приемаме не е от значение.

От много по-голямо значение е под каква форма я приемаме и какъв живот живеем. За целта най-важно е качеството на храната, с която се храним, физическата активност и липсата на излишен стрес – това със сигурност ще повлияе върху здравословното ни състояние повече от това да мерим с чаена лъжичка колко сол слагаме на салатата. Толкова е просто – яжте истинска храна и посолете на вкус.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве! 

 

One response to “Наистина ли е толкова вредна солта?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *